Maminka ani děti nic nevěděly. Fiala prozradil detaily i přípravy samotné cesty do Kyjeva

Premiér Petr Fiala (ODS) se vrátil z Ukrajiny do České republiky. (16.3.2022)

Premiér Petr Fiala o schůzce s prezidentem Zelenským po příletu z Polska (16.3.2022)

O cestě na Ukrajinu jsem řekl jen manželce a poprosil ji, aby o ní neříkala mé mamince ani dětem, uvedl ve středu na tiskové konferenci po návratu z Kyjeva předseda vlády Petr Fiala (ODS). Zároveň prozradil i detaily přípravy a samotné cesty.

„O cestě jsem řekl své manželce a poprosil ji, ať o tom neříká ani mé mamince ani dětem,“ přiznal po návratu z Kyjeva Fiala. Zároveň ale zdůraznil, že o cestě vědělo předem velmi málo lidí z bezpečnostních důvodů. Mezi nimi byl prý ale i prezident Miloš Zeman, který s cestou souhlasil.

Premiér také přiznal, že strach z návštěvy válečné zóny neměl. „Ale věděl jsem, že cesta se s riziky pojí. Ale ty by si měl každý na začátku vyřešit, a pak jednat tak, aby se nic nestalo,“ upozornil.

Na tom, že se na Ukrajinu spolu se svými protějšky z Polska a Slovinska vydá, se s nimi předběžně domluvil v pátek ve Versailles.

„Jeli tam tito tři premiéři, protože se tak domluvili. Jeli jsme jako členové Evropské rady a informovali jsme o tom ostatní,“ uvedl s tím, že jednání na Ukrajině se zúčastnili zástupci zemí, které chtějí co nejdříve dveře Ukrajincům do EU. „Chceme, aby se mohla stát co nejdříve kandidátem,“ zdůraznil.

„Bylo dobře, že jsme jeli my tři. Není to věc, kterou lze po někom chtít a nelze ani někomu vyčítat, proč tam nejel,“ dodal předseda vlády.

Fiala na Ukrajinu odjel spolu se svým polským a slovinským protějškem v úterý. O cestě informoval veřejnost na Twitteru. „Společně s premiérem Polska Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńskim a premiérem Slovinska Janezem Janšou jedeme jako představitelé Evropské rady do Kyjeva, abychom se setkali s prezidentem Zelenským a premiérem Šmyhalem,“ napsal.

Zároveň tehdy uvedl, že cílem návštěvy vojenské zóny je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti. Od české i zahraniční politické scény sklidil převážně podporu.

Tagy: