Fiala s Babišem spolu jednali ještě před volbami. Mám své zdroje, uvedl Klaus

Václav Klaus

Rozhovor s Václavem Klausem

Premiér Andrej Babiš (ANO) jednal s šéfem ODS ještě před volbami. CNN Prima NEWS to řekl exprezident Václav Klaus. „To, jak politici na sebe před kamerou ječí, nevystihuje realitu,“ uvedl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na sobotní tiskové konferenci řekl, že jako první půjde jednat s koalicí Spolu. „Překvapilo mě, že se (Babiš) choval velmi normálně, výsledky hodnotil bez pobouření a racionálně a naznačil, že do toho půjde. Mohla být varianta, že se rozhlédne a pochopí, že s ním nikdo jednat nebude,“ míní Klaus.

„Myslím, že to, jak politici na sebe před kamerou ječí, nevystihuje skutečnou realitu. Podle mě Babiš jednal i s panem Fialou, pokud mě neklamou mé informace. Myslím, že vím, že spolu před volbami jednali,“ uvedl exprezident.

Podle Klause nyní bude mimořádnou roli zastávat i prezident Miloš Zeman. „Sdílím jeho názor –předvolební koalice považuji za fatální omyl. Pořád bych vycházel z toho, že definiční jednotkou jsou politické strany, nikoliv hnutí. Myslím, že to tak chápe i prezident Zeman. Nejvíce hlasů získalo ANO,“ dodal Klaus s tím, že podle něj bude sestavením vlády pověřen Babiš.

„Pět stran nejde řídit. Nedovedu si představit, že by šlo najít něco společného mezi pořád mírně pravicovou ODS s ultralevičáckými Piráty,“ zdůraznil exprezident.

Během rozhovoru také padla otázka, zda se nová vláda bude skládat z pěti stran a povede ji šéf ODS Petr Fiala. „Je to největší pravděpodobnost a dost se toho děsím,“ má jasno Klaus.

Tagy: