Bartoš: Ohrozil jsem peníze velkých kluků z ODS. Bohapusté lži ublíženého dítěte, míní Kupka

Končící vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) uvedl, že jeho odvolání z ministerstva pro místní rozvoj (MMR) nastalo ve chvíli, kdy se digitalizované stavební řízení posouvalo kupředu. Ve videu zveřejněném v pátek na síti X se Bartoš omluvil za to, že před spuštěním nového systému jasněji neinformoval, že ho budou provázet „porodní bolesti“. Uvedl, že při spuštění také podcenil, co se stane, když se „ohrozí peníze velkých kluků z ODS“. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který je digitalizací místo Bartoše pověřen, označil jeho slova za „bohapusté lži“.

Bartoš připustil, že spuštění systému provází problémy. Zdůraznil, že je nikdy nezastíral. „Vývoj žádného takto obřího projektu se nemůže obejít bez chyb, natož ve státním prostředí a situaci, kdy jsem zrušil připravený a dlouhodobý tunel firem napojených na ODS,“ prohlásil Bartoš.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala musel být v šoku z Bartošovy drzosti, míní Zdechovský. Lipavský má podle něj k lidovcům velmi blízko

Za svou zásadní chybu považuje, že před spuštěním explicitněji neřekl, že systém budou „provázet porodní bolesti“. „A že bude vzhledem k zásahu antimonopolního úřadu dodán v omezené podobě,“ uvedl. Lépe na to měl připravit stavební úřady a hledat cesty, jak jim ulevit, míní. „Což se nestalo a za to se omlouvám,“ dodal. Projekt odložit nešlo bez ohrožení „miliard z EU“, řekl. Odvolání nyní přišlo ve chvíli, kdy se vše reálně posouvá dopředu, míní.

Digitalizované stavební řízení se podle Bartoše liší od jiných IT projektů ve státní správě. „Pojí se s ním miliardový byznys firem zapojených v ICT unii, zájmové organizaci vedené vlivným členem ODS Zdeňkem Zajíčkem,“ konstatoval. Za svou zásadní chybu Bartoš považuje, že podcenil, co se stane „když ohrozíte peníze velkých kluků z ODS“.

Kupka: Místo oktávky jsme dostali koloběžku

Ministr dopravy Martin Kupka, kterého vláda ve středu pověřila koordinací stavebního řízení místo Bartoše, označil jeho slova za „bohapusté lži“. „Nechci se ale věnovat nářkům malého ublíženého dítěte. Chci vyvrátit některé věci, které v tom videu zazněly. Možná chtěl Ivan Bartoš nějaké peníze ušetřit, ale měl koupit oktávku, která by slušně jezdila po dálnici. Místo toho ale máme koloběžku, která na dálnici ani nesmí. Jestli o tom pochybujete, běžte se zeptat na jakýkoli stavební úřad,“ řekl Kupka.

Nyní je podle něj třeba umožnit stavebním úřadům práci se všemi předchozími digitálními nástroji ve spolupráci s novými systémy. „A samozřejmě musíme zachránit i finanční prostředky z EU. Pevně doufám, že to půjde,“ dodal Kupka. Další plán, jak bude v digitalizaci postupovat, předloží vládě do 16. října.

„Den po předání digitalizace ministr oznámil, že otevírá cestu původnímu dodavateli, který si tak může zachovat lukrativní byznys,“ komentoval Kupkův postup Bartoš.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nový šéf Pirátů? Měli dvě velká jména, říká Kolář. Zbytek označil za čaroděje druhé kategorie

Tagy: