Fiala: Nemíním zemi odevzdat levici a populistům. Mám jasnou představu, sejdu se s Bartošem

Premiér Petr Fiala (ODS) se v úterý ráno sejde s vicepremiérem Ivanem Bartošem (Piráti). Proberou aktuální stav digitalizace stavebního řízení i situaci Pirátů po jejich neúspěchu ve volbách. Fiala to v pondělí oznámil na síti X. Bartoš na síti X uvedl, že na setkání chce projednat fungování vládní spolupráce. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) očekává, že situací se bude zabývat i některé koaliční jednání, nechce prý však Bartošovi nic vzkazovat přes média.

Piráti o víkendu v krajských volbách propadli podobně jako v nedávných volbách do Evropského parlamentu. Zaznamenali nejhorší výsledek ze všech stran a přišli o 96 krajských zastupitelů, zůstali jim jen tři v Plzeňském kraji. Předsednictvo strany včetně Bartoše v neděli oznámilo svou rezignaci, dosavadní šéf kandidovat znovu nebude.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo převezme kormidlo Pirátů po Bartošovi? Ve hře je uznávaný ministr i kritička vlády

„Mám jasnou představu, co musíme udělat pro to, abychom přesvědčili voliče, že plníme naše sliby a pracujeme pro ně. Nemíním odevzdat naši zemi levici a populistům. Chci o tom ale nejprve mluvit s kolegy v ODS, Spolu a ve vládě,“ podotkl Fiala.

Letošní krajské volby, které se konaly krátce po ničivých povodních, jasně ovládlo opoziční hnutí ANO. Stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo v deseti ze 13 krajů. V Jihočeském, Jihomoravském a Libereckém kraji zvítězily vládní strany v čele s dosavadními hejtmany. ANO získalo 292 zastupitelů, druhá ODS má 106 krajských mandátů, třetí STAN 73.

„V těchto dnech povedu důležitá jednání o stávající situaci, mimo jiné se zítra ráno sejdu s Ivanem Bartošem, abychom probrali aktuální stav digitalizace stavebního řízení a situaci v pirátské straně,“ dodal ministerský předseda.

Ivan Bartoš na síti X naznačil, že se na setkání chystá projednat budoucnost Pirátů ve vládě. „Půjdu tam se seznamem věcí, které musí fungovat jinak, aby vládní spolupráce dávala smysl i našim voličům,“ uvedl Bartoš.

Digitalizace stavebního řízení začala platit letos 1. července. Od spuštění ji provázejí potíže, ministerstvo pro místní rozvoj, které vede Bartoš, ale dlouhodobě uvádí, že na jejich odstranění pracuje. Fiala například před necelými dvěma týdny řekl, že se systém nezlepšuje tak rychle, jak by si přál. Výzvy opozice k Bartošově odvolání ale opakovaně odmítl, podle premiéra by to nedostatky a chyby digitalizace nevyřešilo.

Rakušan po zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) řekl, že situací po rezignaci pirátského vedení se jistě bude zabývat některé z koaličních jednání. „Nebudu vysílat vzkazy komukoliv přes média,“ uvedl. Mrzí ho, že hlasy pro Piráty ve většině krajů propadly. „Hlasy liberálních demokratických voličů, které propadly, evidentně chybí, ukazuje se to při skládání koalic,“ podotkl.

Bartoš podle Rakušana předvedl v čele Pirátů obrovský kus práce. „Tu stranu vydupal. Je to člověk, který na to, co pro stranu a tuto zemi udělal, může být pyšný,“ uvedl. Rezignaci s ohledem na předsednickou odpovědnost rozumí. „Nebudu ho k ničemu vyzývat, čekám, že on bude chtít o té situaci mluvit se mnou a já jsem připraven,“ řekl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dosáhli jsme dna, jsme levicový paskvil, bouří se Piráti. Někteří se chtějí posunout doprava

Tagy: