Dosáhli jsme dna, jsme levicový paskvil, bouří se Piráti. Někteří se chtějí posunout doprava

Vedení Pirátů po krajských volbách

Bartoš končí v čele Pirátů

Byl bych rád, kdyby se celé levé křídlo sebralo a šlo do prd*le. I takové názory zaznívají na pirátském fóru, na němž nyní členové vládní strany hodnotí důvody volebního debaklu. Někteří nezdary z poslední doby přičítají tomu, že se strana odklonila od centristické a liberální politiky značně doleva. Novým předsedou by se podle nich měl stát někdo, kdo Piráty opět posune více doprava.

Mezi Piráty, kteří si neberou servítky ohledně současné situace uvnitř strany, patří mimo jiné Jan Adam z Jihomoravského kraje. „Už se moc těším, až stranu převezme Markétka (Gregorová) a zaparkuje ji pěkně ke dvěma procentům. Možná přileze zpátky i tavárišč (Mikuláš) Peksa. Mně je to jedno, já už u toho nebudu. Osobně bych byl rád, kdyby se celé levé křídlo sebralo a šlo do prd*le. Mám na mysli bojování proti jádru, zelenou politiku za každou cenu, 528 pohlaví, kulturní války a páchání dobra na voličích i přes jejich odpor,“ napsal na pirátském fóru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo převezme kormidlo Pirátů po Bartošovi? Ve hře je uznávaný ministr i kritička vlády

Adam není zdaleka jediným Pirátem, který ve stranické diskusi použil ironii. „Navrhuji pozvat si na pomoc mladého Stropnického, abychom si to víko na rakvi zatloukli fakt definitivně. Můžeme tu naši pomyslnou bárku upgradovat na Hustou ponorku,“ glosoval další člen jihomoravských Pirátů Hynek Polášek. Připomněl tak kampaň sociálních demokratů před sněmovními volbami 2021.

Podle Adama by strana měla více zastávat centristickou a liberální politiku. „Ať pokračují dál šikovní lidé, kteří Piráty ve velké míře reprezentovali v období 2017 až 2021. Přestaňme si nalhávat, že tady mohou koexistovat oba směry – woke a libcentr. Akorát to znechutí obě poloviny potenciálních voličů. Je mi celkem u prd*le, která půlka by pokračovala pod jménem Piráti. Já mám jasno, kterou bych volil a podporoval,“ dodal.

Názor s podobnými rysy na stranickém fóru zmínil také člen Pirátů z Vysočiny Tomáš Bitman: „Buď budeme středově liberální, což znamená boj za osobní svobody a rozhodování jednotlivce s co nejméně zákazy. Díky tomu jsme dokázali uspět. A nebo půjdeme doleva cestou zákazů. Výsledky z toho jsou na bodu mrazu. Nelze si ale hrát na něco mezi tím. Štveme pak obě skupiny a je to ještě násobně horší. Kdybychom zůstali u středové liberální politiky, tak jsme na 15 procentech. Takhle jsme jen levicový paskvil.“

Podle členky pražských Pirátů Evy Horákové strana dosáhla úplného dna jako kdysi komunisti, Zelení či ČSSD. „A já bych se podíval, kde se program Pirátů sbližuje s programy těchto stran. Zamyslel bych se nad tím, zda chceme díky podobným částem programu dosahovat i podobných výsledků,“ upozornil plzeňský Pirát Petr Vileta.

Vedení Pirátů včetně vicepremiéra Ivana Bartoše v neděli večer oznámilo svou rezignaci. Reagovalo tak na totální debakl v krajských a senátních volbách. Bartoš a zbytek předsednictva stranu provizorně povedou až do zvolení nového vedení, tedy do 9. listopadu.

ČTĚTE TAKÉ: Naštvaní Piráti tepou Bartoše. Měl by rezignovat, problém jsou i jeho dredy, zní ze strany

Tagy:
politika levice Piráti volby Ivan Bartoš Česká pirátská strana krajské volby senátní volby Eva Horáková pravice Jan Adam Petr Vileta Tomáš Bitman Hynek Polášek