Fiala: Středulova demonstrace? Já tam nepůjdu, nebudu podporovat jeho prezidentskou kampaň

Premiér Petr Fiala

Co na to premiér (2)

Na sobotní demonstraci svolanou odbory nepůjdu. Nebudu podporovat prezidentskou kampaň Josefa Středuly, řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pořadu CNN Prima NEWS Co na to premiér. Odmítl tvrzení, že by s odboráři vláda nekomunikovala, naopak s nimi podle jeho slov jedná pravidelně. Stejně tak se ve vysílání ohradil proti hlasům, že se vláda vykašlala na občany České republiky, jak to rámcují organizátoři protivládních protestů.

Odboráři se mají sejít v centru Prahy tuto sobotu v rámci „demonstrace proti chudobě“. Odborový předák Josef Středula podle svých slov očekává desítky tisíc protestujících. Dodal, že odbory nejsou spokojeny s tím, jak vláda zvládá současnou krizovou situaci.

Fiala nicméně odmítl, že by se demonstrace on či kdokoliv ze současného kabinetu účastnil, aby diskutoval s nespokojenými občany.

„Neplánuji na ní vystoupit. Nepředpokládám, že bych na ni byl pozván. My s lidmi mluvíme, i s odboráři. Velmi pravidelně. Před 14 dny byla tripartita, jednali jsme s odborovými svazy. Dokonce jsme na základě jejich podnětu zvýšili tarifní mzdy a pozvali jsme je do koordinační skupiny, kterou jsem vytvořil pro řešení ceny energií,“ sdělil v pořadu Co na to premiér.

Na konto chystané sobotní demonstrace dodal, že nehodlá podporovat „prezidentskou kampaň Josefa Středuly“. Návrhy, se kterými odbory vystoupily, pak označil za neproveditelné.

„Jsou nerealizovatelné, nebo by způsobily obrovskou inflaci a další velké problémy. Toto určitě není cesta. Staráme se o lidi, občanům jsme nabídli řešení, jsme v tom jedni z nejlepších v Evropě. Nenecháme nikoho padnout,“ zopakoval znovu Fiala.

Posléze upřesnil, že netvrdí, že by účastníci na demonstraci byli podporovatelé prezidentské kampaně odborového předáka Středuly. „Já tam nepůjdu, abych ho nepodporoval,“ upřesnil pobaveně.

Středula již v úterý reagoval na oznámení Petra Fialy a dalších představitelů vládních stran, kteří jeho kandidaturu nepodpořili. „Nejsem ani smutný, ani překvapený. Jsem rád, že mohu být kandidátem občanů České republiky,“ komentoval výběr koalice šéf odborů, kterého podpořil při cestě na Hrad dosavadní prezident Miloš Zeman.

Kompletní rozhovor s premiérem Petrem Fialou najdete v úvodním videu. Poslechnout si o můžete i jako podcast:

Tagy: