Fiala vítá rozhodnutí Ústavního soudu. Jsem zklamaná a nesouhlasím, reagovala Schillerová

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Rozhodnutí Ústavního soudu ocenil předseda vlády Petr Fiala (ODS). Podle něj je nález důležitý pro udržitelnost důchodového systému a veřejných financí. S kritikou přispěchal šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který neskrýval své zklamání. Předsedkyně klubu hnutí ANO Alena Schillerová pro CNN Prima NEWS uvedla, že nález respektuje, ale ostře s ním nesouhlasí.

„Je dobře, že Ústavní soud odmítl opoziční návrh na zrušení úpravy mimořádných valorizací penzí. Jsem rád, že naše argumenty před Ústavním soudem obstály. Je to důležité pro udržitelnost důchodového systému, veřejných financí a mezigenerační solidarity v naší zemi,“ uvedl Fiala na sociálních sítích.

Zastání našel Ústavní soud také u ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „Detailně se s odůvodněním teprve seznámím, ústavní soudci však konstatovali, že skutečně existovaly důvody pro projednání valorizací důchodů ve stavu legislativní nouze, že nedošlo k omezení práv opozice vyjádřit se k projednávanému zákonu a že nebyla dotčena kontrolní role opozice. To mohu potvrdit z vlastní zkušenosti,“ uvedl předseda hnutí STAN.

Opačně nález soudu okomentoval bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj udělala opozice pro důchodce maximum. „Za hnutí ANO slibuju, že až se vrátíme do vlády, budou pro nás lidi, kteří naši zemi vybudovali, zase prioritou. Tahle asociální vláda na ně kašle a skandálně je nazývá hospodářskou škodou. Nemuselo to vůbec takhle dopadnout, kdyby se pan prezident nezachoval alibisticky a zákon vetoval. Mohl všem dokázat, že není prezidentem pětikoalice, ale dnes už víme, že je,“ zaútočil na hlavu státu Babiš.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová se účastnila vyhlášení nálezu. „Jsem zklamaná, ale nic jiného nám nezbývá. Jako občan této republiky zdůrazňuji, že je nutné respektovat rozhodnutí. Vzděláním jako právník s tím bytostně nesouhlasím. Je pravda, že nám soudce zpravodaj nedal za pravdu ani v jednom bodu. V rychlosti jsem se stihla rychle seznámit s disentním stanoviskem tří soudců, se kterými souhlasím,“ řekla Schillerová pro CNN Prima NEWS.

REPORTÁŽ: Rakušan si v Karviné sedl na pivní sud nenávisti. Hospoda mu nadávala do fašistů

Zároveň odmítla zdůvodnění soudce zpravodaje Vojtěcha Šimíčka. Ten totiž označil sněmovní obstrukce jako zneužití Parlamentu. Podle Schillerové ale nemá opozice v menšině moc jiných možností.

Se slovy kritiky přišla i předsedkyně komunistů Kateřina Konečná. Podle ní senioři definitivně přišli o peníze, na které měli nárok. „Stalo se to, na co jsme upozorňovali Ústavní soud ČR, doplňovaný vloni vládní pětikoalicí v zádech s prezidentem, podržel naprosto do očí bijící nespravedlnost, která se stala na více než 2 milionech našich občanů,“ řekla Konečná.

Předsedkyně KSČM také uvedla, že Ústavní soud posvětí současné vládě úplně vše. „Tento soud právě rozvrátil pojmy právní jistota a legitimní očekávání i vázanost zákonem a je jen otázkou, jestli vůbec nějaká zakázaná retroaktivita po dnešku existuje,“ pokračovala v kritice Konečná s tím, že vláda nyní nemá žádnou brzdu.

Je to dobrá zpráva pro všechny, říká Kalousek

Smířlivě nález Ústavního soudu okomentoval bývalý ministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj se někteří penzisté budou zlobit, přesto je to i pro ně dobrá zpráva. „Opačný výrok by znamenal další ránu udržitelnosti systému a jeho udržitelnost je důležitá úplně pro všechny. No a vláda, když jí spadl kámen ze srdce, by teď mohla zrealizovat ty úspory, ke kterým se chystala, kdyby to dopadlo špatně. Ty by totiž byly prospěšné v každém případě,“ uvedl Kalousek.

S Kalouskem souhlasí i kandidátka hnutí STAN do Evropského parlamentu Danuše Nerudová. Neúspěšná kandidátka na prezidentku uvedla, že vláda byla v obtížné situaci s nečekanou rekordní inflací. „Musela učinit těžké rozhodnutí, které přineslo menší růst penzí pro současné seniory, ale i dlouhodobě udržitelné důchody pro další generace. Odmítám slova opozice o tom, že vláda jednala nemravně či někoho obrala. Nemravné bylo naopak to, že Alena Schillerová už před lety nevěnovala pozornost připravené reformě důchodů, kterou jsem jí několikrát prezentovala,“ uvedla Nerudová.

Tagy: