Fiala: Vláda přijímá proticovidová opatření pomalu. Chceme převzít odpovědnost hned

Petr Fiala (ODS), Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti)

Tisková konference pětikoalice

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) nepřijímá opatření proti šíření covidu dostatečně rychle, kritizoval v úterý adept na post šéfa nové vlády Petr Fiala (ODS). Zdůraznil, že pětikoalice chce převzít vládní odpovědnost co nejrychleji.

„Jsme připraveni okamžitě převzít zodpovědnost za vládu v této zemi. Situace je velmi vážná. Je potřeba, aby tady byla vláda, která se opírá o většinu v Poslanecké sněmovně,“ řekl Fiala na tiskovém brífinku po jednání lídrů pěti stran vznikající koalice.

Fiala kritizoval, že vláda nejedná dostatečně rychle. Na pondělní schůzi kabinetu se ministři neshodli na zpřísnění opatření, jasno tak má být až ve čtvrtek. Ve hře je několik variant včetně lockdownu pro neočkované.

„Jsme ve vážné situaci, to je lidem potřeba popravdě říct. Situace není vůbec dobrá. Náš AntiCovid tým a naše koalice přicházíme pravidelně s podněty a řešeními. Bohužel to nefunguje, jak bychom chtěli. Vláda nepřijímá opatření dostatečně rychle,“ prohlásil Fiala.

Neřekl však nic konkrétního, co by chtěla jeho koalice dělat proti šíření covidu. Na otázku, jestli by si Fiala dokázal představit rakouský model, tedy lockdown pro neočkované, neodpověděl.

Šéf ODS se má ve středu v Ústřední vojenské nemocnici sejít s prezidentem Milošem Zemanem a přinést mu seznam budoucích členů vlády. „Chápu, že se nás budete ptát na jména jednotlivých navrhovaných členů. Prosím vás o trpělivost. Považuji za správné, abych nejprve předložil tento návrh prezidentu republiky,“ řekl Fiala.

Dodal, že předpokládá, že schůzka s prezidentem přinese přesnější harmonogram toho, kdy by mohlo dojít k jmenování nové vlády. Zeman už avizoval, že jmenování nebude zdržovat. Chce se však se všemi adepty na ministry nejdříve sejít.

Tagy: