První sirénu jsme prospali, skrývali jsme se i pod mostem. Češi popisují válku v Izraeli

Krvavý konflikt v Izraeli, který čelí útokům ze strany teroristického hnutí Hamás, zastihl i mnoho Čechů, kteří byli tou dobou v židovském státě. CNN Prima NEWS mluvila s těmi, kterým se podařilo dostat na repatriační let s ministrem zahraničí Janem Lipavským, a to přímo na palubě speciálu. Jaké jsou jejich příběhy?

Mezi repatriovanými byly i dvě mladé studentky Jolana a Veronika. „Byla jsem v Tel Avivu, kam jsem přijela za studiem. Semestr ale ještě nezačal, takže jsem v Izraeli strávila jen týden,“ popsala během nočního letu do Česka první jmenovaná studentka, jejíž pobyt na Blízkém východě se smrskl z několika měsíců na pár dní.

Její kamarádka přijela do Izraele za pracovní stáží, v zemi byla zhruba od poloviny září. „Měla jsem tam být až do půlky prosince,“ říká Veronika. Společně s Jolanou byly v Tel Avivu ubytované na stejném místě.

Začátek konfliktu je svým způsobem nezastihl. „První sirénu jsme zaspaly. Hodně nás překvapilo, že nejsou hlasité. Přišlo nám to jako sanitka na ulici. I náš požární poplach je slyšet víc,“ vypráví Jolana pro CNN Prima NEWS.

Ke druhému upozornění došlo kolem půl osmé ráno, a to již obě studentky probudilo. Hlavně však po něm následovaly exploze. „Po siréně přišly dva výbuchy, které nás dostaly z postele. V ten moment jsme vůbec nevěděly, co máme dělat,“ vypráví jedna ze studentek.

„Někdo nám říkal, že se máme jít schovat aspoň do přízemí. Popadly jsme telefony a běžely dolů. Tam už byla schovaná jedna místní důchodkyně a jistá Francouzka,“ pokračuje Jolana s tím, že jedna ze žen Českám poradila, aby si stáhly aplikaci hlásící na sirény a možná místa dopadu. „Na té jsme pak byly docela závislé,“ dodává Češka.

Během soboty pak byl dále klid, který však skončil k večeru. „Večer Iron Dome (izraelský protiraketový systém; pozn. red.) nezachytil jednu z raket. Dopadla asi kilometr od nás. Byla to rána, kdy jsme si řekly, že už to opravdu není sranda,“ vysvětlují studentky.

Ačkoliv se během neděle situace v Tel Avivu uklidnila, studentky se rozhodly vrátit se domů. „V neděli byl klid, ale pak jsme četly zprávy, že to může být na dlouho a navíc že se z Libanonu může připojit k útokům Hizballáh,“ řekla CNN Prima NEWS Jolana. Roli navíc začal hrát i tlak z domova. „Od kamarádů padala rovnou otázka typu: ‚A budete se vracet, že jo?‘ To člověka znervózní,“ pokračuje Češka. Veronika dodala, že k jejich rozhodnutí přispělo také sledování zpráv, fotek a videí toho, co se odehrává například v Gaze či jinde v Izraeli.

Češka: Izraelci věří armádě i Iron Dome

V samotném Tel Avivu během dne podle obou studentek život plynul dál navzdory konfliktu. Kavárny a různé obchody byly otevřené, lidé chodili po ulicích. Jak ovšem bylo vidět v úterý večer, mnozí z Izraelců na ulicích byli vojáci či narukovaní branci. Řada místních se navíc podle nich chovala, jako by šlo o běžnou rutinu. A to i v situaci, kdy jeden z domů zasáhla raketa teroristů z hnutí Hamás. „Říkali (Izraelci), že je to v pohodě a ty rakety nejsou kvalitní. Že je protiraketový systém ochrání,“ řekla Jolana.

Studentka Veronika doplnila, že Izraelci jsou skutečně silně namotivovaní. „Místní hodně věří ve svůj obranný systém a v armádu, že to vyhrají. Roli hraje i určitý nacionalismus,“ popsala Češka.

Původně měly obě studentky letět až v pátek, ale po událostech v Tel Avivu se rozhodly využít možnost letět s vládním speciálem ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který se právě vracel do Prahy z jednání v Ománu.

Obě Češky však při cestě na letiště zažily další ohrožení, když začala znít siréna. „Jsme studentky, tak jsme si řekly, že nebudeme utrácet za taxi a nějak to zvládneme, když byl poslední dva dny víceméně klid. Čekaly jsme na zastávce na autobus a v ten okamžik zazněla siréna. To bylo poprvé, co jsme byly venku a hlásilo se ohrožení,“ vyprávěla Jolana.

Obě slečny si coby úkryt vybraly možnost schovat se pod most. „Místní nám říkali, když jsme se skrývali pod mostem, ať se co nejvíce přitiskneme na zem a dáme si kolem sebe kufry. Schovat se co nejvíc to jde,“ doplnila pro CNN Prima NEWS studentka Veronika s tím, že od chvíle, kdy se ohlásí siréna, má člověk zhruba minutu a půl na to se ukrýt.

Nevěřil jsem, že odletíme, říká český turista

Na palubě letu z Tel Avivu do Prahy seděl i Adam Derner, který byl v Izraeli na dovolené. Shodou náhod zde oslavil své 30. narozeniny. Původně měla jeho dovolená být už u konce a on sám se měl hlásit zpět v práci. Konflikt však jeho plány narušil a v Izraeli nedobrovolně strávil o pár dní navíc.

„Do poslední chvíle jsem nevěřil, že odletíme. Zrušili mi spoustu letů. Člověk má vždy naději, že se dostane pryč od explozí, které tam jsou od rána do večera slyšet. Jsem rád, že si už nemusím dělat starosti pokaždé, když slyším hlasitější zvuk,“ sdělil redakci mladý muž po příletu.

I jeho zastihla při cestě na letiště v Tel Avivu siréna. Jel v tu chvíli taxíkem. Řidič po zaznění zastavil a společně s českým turistou se následně kryl u kapoty auta přímo na dálnici. Na videu je vidět, kterak se mezi auty krčí i další lidé.

Na palubu Lipavského letadla v Tel Avivu přistoupilo celkem 34 Čechů, kteří měli problémy se z Izrale dostat. Aktuálně do země míří letoun, který má do Česka přivést další skupinu českých občanů. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake CNN Prima NEWS sdělil, že by se repatriační let měl do Prahy vrátit zhruba v jednu hodinu ráno ve čtvrtek. Ještě ve středu večer by navíc z Prahy měl vyrazit další letoun.

Tagy: