Nekula už šéfuje zemědělství. Rolníci byli páteří národa, řekl mu Zeman

Zdeněk Nekula u jmenování minstrem na zámku v Lánech

Prezident jmenoval posledního ministra

Prezident Miloš Zeman v pondělí na zámku v Lánech jmenoval Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) ministrem zemědělství. Vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) je kompletní. Nekula následně přebral svůj úřad a představil hlavní priority.

Nekula nemohl být v prosinci jmenován společně s ostatními členy kabinetu kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, resort dočasně vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zeman se s Nekulou sešel hodinu před jmenováním na pohovor, který dříve absolvoval se všemi budoucími členy vlády. Krátce před 13. hodinou uvedl premiér Petr Fiala (ODS) nového ministra do úřadu.

„Zaměříme se na podporu malých a středních podnikatelů s přihlédnutím ke specifikům v českému prostředí. Dotační kyvadlo se vychýlilo směrem k velkým podniků, my ho budeme vracet do rovnovážné polohy, ne vyklánět zase na druhou stranu. Následující kroky musí být vnímány v kontextu,“ prozradil Nekula na tiskové konferenci své priority.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) má nový ministr před sebou řadu úkolů, například rozhodnout o struktuře zemědělské politiky v příštích sedmi letech nebo rozhodnout o zastropování zemědělských dotací. Podle prezidenta Zemana pak není zemědělství jen jedním z úseků národního hospodářství, ale formovalo i historii českého národa.

„Zatímco průmyslová revoluce nás zasáhla tak před 200 lety a předtím byla jenom řemesla, zemědělství má více než tisíciletou historii a vztah k půdě, jakkoli byl některými ideologiemi zneužíván, je součástí našeho historického povědomí,“ řekl prezident. Rolníci a sedláci byli podle něj se svojí „pověstnou tvrdohlavostí“ páteří národa.

Nekulovou prioritou bude podle dřívějšího vyjádření využívání moderních technologií v zemědělství, tedy takzvané precizní zemědělství. Do budoucna chce stejně jako jeho předchůdci snížit uhlíkovou stopu potravin.

Nový ministr absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, poté působil mimo jiné v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti, v letech 2016 až 2018 byl předsedou představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. V letech 2015 až 2017 byl i členem představenstva Výstaviště České Budějovice.

Nekula byl také starostou obce Těšetice na Znojemsku. „21. prosince mi skončila izolace, 23. prosince bylo zastupitelstvo, kde jsem podal rezignaci s účinností od 1. ledna. Obec Těšetice má již nového starostu,“ prozradil ministr.

Je to pravověrný lidovec

„Sice není známý, ale je to dlouholetý člen KDU-ČSL, byl jihomoravským zastupitelem. Je to pravověrný lidovec, názory budou asi podobné jako u celé strany,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor MF Dnes Miroslav Korecký.

„Klade důraz na propojování s resortem životního prostředí, což je u nás nezvyklé. Asi se bude snažit o jiný směr politiky. V zemědělství šlo vždy o výrobu a co největší pěstování, životní prostředí mu zase v něčem oponovalo,“ odhadl Korecký následující Nekulovy kroky.

Tagy: