Fialova vláda? Slabší trojka, hodnotí Češi v průzkumu. Nejhorší známku dostal Bartoš

Ivan Bartoš a Petr Fiala

Nový průzkum odhalil hodnocení vládních politiků v souvislosti s odvoláním Bartoše

Jakou známkou byste ohodnotili vládu a její jednotlivé členy? Právě na to se zaměřil průzkum společnosti Phoenix Research. A to v souvislosti s krokem premiéra Petra Fialy (ODS), který navrhne prezidentovi odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti).

Výsledky a hodnocení jsou stejné jako ve škole. Nejlépe ze všech osmnácti členů vládního kabinetu dopadl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ten dostal průměrnou známku 2,4.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala musel být v šoku z Bartošovy drzosti, vzkázal Zdechovský. Lipavský má k lidovcům velmi blízko

Druhé místo připadá Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), ministru práce a sociálních věcí. Jeho hodnocení bylo 2,5. A podobně dopadl také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který si odnesl hodnocení 2,6.

Výrazně nadprůměrně oproti zbylým členům kabinetu dopadl samotný premiér Fiala se známkou 2,7. Na opačném konci hodnocení je ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a stejně dopadl také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) – oba dostali známku 3,9.

Za čtyři – to je výsledek ministra pro legislativu Michala Šalomouna (Piráti) a také ministra školství Mikuláše Beka (STAN). Nejhorší hodnocení ze všech má Ivan Bartoš, odstupující předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj, který si vysloužil známku 4,1. Průměrné hodnocení všech členů kabinetu je 3,2.

Jak byste vládu Petra Fialy jako celek ohodnotili vy? Známkujte stejně jako ve škole:

Jak byste ohodnotili celou vládu Petra Fialy?

Lipavský neměl budovatelský úkol

Výsledky průzkumu ve vysílání CNN Prima NEWS komentoval také politolog Petr Bláha. Reagoval například na fakt, že nejhorší i nejlepší pozici obsadili pirátští ministři.

„Svědčí to o poměrně silném vlivu médií na veřejné mínění. Ivan Bartoš pochybil, respektive jeho úkolem byla digitalizace stavebního řízení, což se mu nepovedlo. To byl důvod jeho odvolání. Zatímco Lipavský byl tím případem ministra, který narovnával zahraniční politiku, a nestál za ním takový budovatelský úkol. To jsou ty rozdíly: Bartoš měl složitý úkol, který se mu nepovedl, zatímco Lipavský nic nebudoval, ale dělal dobře to, co měl,“ podotkl.

ČTĚTE TAKÉ: Nenechali jsme v tom Bartoše vykoupat, hájí kabinet Výborný. Okamura chce konec celé vlády

Rovnou čtyřku si vysloužili Bek a Válek. Podle Bláhy za to může kombinace jejich vystupování a odvádění práce. „U Beka je to situace ve školství, se kterou učitelé zkrátka nejsou většinově spokojeni. Jsou to ale i jeho, řekl bych, skandály nebo mini aférky. Například jízda s majáčkem domů, pronájem drahého bytu a tak dále – což napomáhá obrazu, který se snaží budovat i opozice. Že je papaláš, a tak je vnímán,“ popsal politolog.

To samé se v podstatě týká i Válka. „Byť tam je to zřejmě asi o nespokojenosti se zdravotnictvím,“ uvedl.

Naopak, možná pro některé překvapivě, premiér Fiala dostal poměrně vřelé hodnocení. „Zde vidíme, jak se Fiala za poslední roky proměnil. Co musím za prvé říci, tak nedávné povodně vláda zvládla velmi dobře vykomunikovat i řešit. Zde vidíme i body pro Rakušana, vládě se to povedlo. A je to i odstranění Bartoše, který byl pro řadu lidí trnem v oku. Tím premiér získal body navíc,“ dodal Bláha.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bartoš byl mizerný ministr, prohlásil Zeman. Fiala je ale zbabělec, ani já takhle nikdy nejednal, dodal

Tagy: