Zdechovský: Fiala musel být v šoku z Bartošovy drzosti. Lipavský má k lidovcům velmi blízko

Tomáš Zdechovský

Lipavský k situaci ve vládě

Petr Fiala musel být úplně v šoku z drzosti, se kterou za ním přišel Ivan Bartoš. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Mimo jiné také uvedl, že ho rozhodnutí předsedy ODS navrhnout odvolání šéfa Pirátů z vlády vůbec nepřekvapilo. V případě Jana Lipavského, který zmínil, že možná opustí Piráty, Zdechovský sdělil, že ministr zahraničí je profesionál a konstruktivní politik, který má názorově blízko k lidovcům. „Osobně bych si spolupráci s Lipavským dokázal představit,“ dodal.

Jak vnímáte události, k nimž došlo v úterý na české politické scéně? Mám na mysli koaliční krizi v souvislosti s odvoláním Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci.
Vůbec mě to nepřekvapilo. Ivan Bartoš dostal tolik nových a nových šancí. Digitální systém stavebního řízení přitom pořád nefunguje, což si pan ministr nechtěl nechat vysvětlit. On si pořád myslel, že má nekonečně mnoho času. Vůbec nepochopil, že celý systém je špatně postavený a že opravit nejde. Rozhodnutí premiéra tak vnímám jako logický krok.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zahájil puč s Fialou, krysy opouštějí loď jako první. Piráti se ostře pustili do Lipavského

Pravdou je, že zástupci pětikoalice dávali Ivanu Bartošovi ultimáta již v létě. A podle odborníků systém stále nefunguje, jak by měl. Přesto zaznívá kritika na adresu Petra Fialy za to, jakým způsobem návrh na odvolání oznámil. Nebyla chyba, že premiér své rozhodnutí řekl Bartošovi po telefonu, a nikoliv do očí na jejich ranní schůzce téhož dne?
Připomeňme ale, na čem se ti dva původně dohodli. Ivan Bartoš měl po volbách ukázat řešení problému s digitalizací. Místo toho přišel s požadavky a začal premiéra mistrovat, co chce pro Piráty prosadit, aby neodešli z vlády. Myslím, že Petr Fiala z toho musel být úplně v šoku. Podle mě se potřeboval nadechnout. Lidsky chápu, že byl zaskočen drzostí, se kterou za ním Ivan Bartoš přišel. A když se premiér z té drzosti probral, tak mu prostě zavolal a řekl, že je čas si sbalit kufry. Na té schůzce jsem nebyl, ale vysvětluji si to tímto způsobem.

Pirátští poslanci nyní ostře vystupují proti ODS i Spolu. Co říkáte na tvrzení o tom, že ODS – vašeho koaličního partnera – ovládají kmotři, kteří si Petra Fialu vedou jako loutku?
Kdybych to měl odlehčit – u nás, křesťanských demokratů, je skoro každý alespoň jednou kmotrem. Tvrzením, že ODS ovládají kmotři, Piráti zřejmě mysleli křesťanské kmotry. Vnímám to jako proces sbližování mezi lidovci a ODS. Piráti mají pravdu v tom, že KDU-ČSL má na ODS velikánský vliv.

Odejdou Piráti z vlády? Je to podle vás hotová věc?
Potom, co v posledních dnech předvedli, už nevidím moc jiných možností.

Jak čtete prohlášení Jana Lipavského o tom, že možná opustí Piráty?
S Janem Lipavským jsme si názorově stále blíže. Vcelku se shodujeme ohledně Izraele, transatlantické spolupráce, Evropské unie či války na Ukrajině. Jan Lipavský nemá tradiční pirátské postoje členů, kteří podporují teroristy z Gazy a mívají takové to levicové vidění světa. Koukněte se například na názory Mikuláše Peksy. Najednou zjistíte, že Jan Lipavský je proti tomu ve skutečnosti opravdu křesťanský demokrat a že k nám má velmi blízko.

Řekl byste tedy, že Jan Lipavský je názorově blíže k lidovcům než k Pirátům?
V případě zahraniční politiky k nám má poslední dobou dost blízko. Musím přiznat, že za uplynulý rok bych ho opravdu těžko za něco kritizoval. Přitom umím být kritický jak k vládním, tak i k opozičním politikům. Jan Lipavský je nicméně naprostý profesionál a konstruktivní politik, který dává ministerstvu zahraničí určitou důstojnost. Tu funkci zvládá velmi dobře.

Již v úterý jste na sociální síti X napsal, že vedení lidovců navrhnete, aby Janu Lipavskému nabídlo spolupráci. Samozřejmě v případě, že se on rozhodne odejít z Pirátské strany. Chtěl byste, aby byl Jan Lipavským ministrem za KDU-ČSL? Nebo dokonce členem KDU-ČSL?
Nechci nikomu radit v tom, do jaké strany by měl vstoupit. Osobně bych si ale spolupráci s Janem Lipavským dokázal představit. Beru ho jako férového člověka, se kterým nás spojuje spousta témat a u kterého podání ruky platí. Takových politiků je dneska jako šafránu. Podobně vnímám také Tomáše Petříčka (člen SOCDEM a mezi roky 2018 až 2021 ministr zahraničí ve vládě Andreje Babiše, pozn. red.). S ním nyní úzce spolupracuji, i když by někdo mohl říct, že je to přece sociální demokrat.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoš mi řekl, že Piráti vládu opustí, uvedl Fiala. Resort rozvoje má dočasně vést Jurečka

Tagy: