Fico varuje Pavla a Lipavského: Hrajete si s ohněm. Nezasahujte do slovenských záležitostí

Bývalý slovenský premiér Robert Fico se pustil do českého prezidenta Petra Pavla a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), kteří vyjádřili znepokojení nad politickou situací na Slovensku. Předseda strany Směr-SD českým představitelům vzkázal, aby se nevměšovali do záležitostí země, a přednesl přesvědčení, že je ke kritice dotlačila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Fico se kvůli Pavlovi a Lipavskému rozohnil na sociální síti Facebook. „Žádám slovenské a české progresivce, aby nerozbíjeli vztahy mezi Slovenskem a Českem. Hrajete si s ohněm,“ napsal v úvodu svého příspěvku lídr strany Směr-SD.

„S veškerou úctou jsem mu (Pavlovi) připomněl, že se na Slovensko chodí s kloboukem v ruce a ne na hlavě,“ poznamenal Fico s připomněl, že jeho strana hodlá věnovat „pozornost vzácné blízkosti ČR a SR a nechce vystavit tento unikátní vztah jakémukoliv nebezpečí“.

„Progresivci v ČR a SR mají zjevně jiný názor,“ pokračoval Fico a připomněl Lipavského kritiku. Ten v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT řekl, že možný návrat Fica do funkce premiéra na Slovensku je „nutné velmi pozorně sledovat“. Fico k tomu poznamenal, že Lipavský je z „progresivní strany Piráti“, kterou označil za „kopii Progresivního Slovenska“ – liberální politické partaje, z níž vzešla Čaputová.

ČTĚTE TAKÉ: Čaputová čelí výhrůžkám smrtí, chodí kvůli nim na policii. Z šíření nenávisti viní Fica

„Nepochybuji ani vteřinu, že toto je dílo Zuzany Čaputové, která se při návštěvě prezidenta ČR na Slovensku mohla přetrhnout, aby na mě zaútočil,“ pokračoval Fico. „Kdo toto organizuje, je blázen.“

„Rád bych požádal všechny české politiky, aby se nenechali přemluvit na takovou špinavou práci a nezasahovali do záležitostí Slovenské republiky,“ dodal Fico.

ŽIADAM SLOVENSKÝCH A ČESKÝCH PROGRESÍVCOV, ABY NEROZBÍJALI VZŤAHY MEDZI SR A ČR. HRÁTE SA S OHŇOM! Najskôr to bol...

Posted by Robert Fico on Thursday, May 18, 2023

„Jediné, co Čaputová a její čeští přátelé dělají je, že unikátní vztah a vzácnou blízkost mezi SR a ČR vystavují nebezpečí. To je to poslední, co si přeji,“ zakončil na Facebooku Fico.

Hned věděl, komu telefonovat

Lipavský na ČT kritizoval Fica za jeho názory proti Ukrajině a také kvůli jeho tepání do Evropské unie. „Přál bych si, aby to byla jen předvolební rétorika a od některých naprosto nehorázných výroků také (Fico) ustoupil,“ pronesl minulou neděli Lipavský. Pavel pro změnu v únorové debatě, kterou pořádalo zastoupení Evropské komise v ČR, vyjádřil znepokojení z politické situace na Slovensku, kde se v září konají předčasné volby. Ficův Směr-SD aktuálně vévodí předvolebním průzkumům.

Fico začal s útoky na Pavla jen chvíli po prezidentově lednovém vítězství ve volbách. „Pan generál za dva dny přesně ukázal, kdo je kdo,“ prohlásil. Vadí mu zejména jeho podpora Ukrajiny,

„Hned věděl, komu má telefonovat, a hned věděl, že Ukrajina patří do NATO. Dnes už nikdo nemůže pochybovat o tom, kdo za ním je, kdo ho tlačil dopředu, jak ho vymysleli,“ komentoval dále Fico s odkazem na to, že Pavel si po vítězství telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a s tchajwanskou hlavou státu Cchaj Jing-wen.

Fico tehdy pronesl, že podobně orientovaná je i Čaputová. „Stejnou zahraniční politiku tlačí naše paní prezidentka, a proto je tak nebezpečná pro Slovensko, protože nás dovede k neštěstí,“ prohlásil slovenský expremiér.

Tlačová beseda strany SMER-SD na tému: Pani prezidentka bude mať robotu

Posted by Robert Fico on Wednesday, February 1, 2023

Fico připomněl, že nemá v plánu měnit své názory na válku. I nadále je přesvědčen, že by Slovensko nemělo okupované zemi posílat vojenský materiál.

Tagy:
Slovensko Ukrajina politika Petr Pavel Česká pirátská strana Jan Lipavský Zuzana Čaputová Robert Fico Česko SMER - sociálna demokracia Vláda Slovenské republiky