ANALÝZA: Čaputová ukončila agónii. Zemi povede úřednická vláda, komu to pomůže?

Slovenská vláda premiéra v demisi Eduarda Hegera schytala další tvrdý úder, tentokrát již definitivní. Poté, co se v podstatě sesypala po rezignacích ministrů, se ji prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla již netolerovat. Na Slovensku tak nastupuje úřednický kabinet pod vedením dosavadního viceguvernéra Národní banky Slovenska (NBS) Ľudovíta Ódora. Září a s nimi předčasné volby se mezitím blíží. Pomůže úřednická vláda k návratu expremiéra Roberta Fica, nebo dá šanci Hegerovi, aby se zmátořil? A prospěje změna běžným Slovákům?

Hegerova vláda má za sebou své poslední jednání, které premiér odlehčeně zakončil videohovorem s českým předsedou vlády Petrem Fialou z ODS. Společně se hecovali, že si běžně přejí vše dobré, ale jelikož bylo zrovna před hokejovým zápasem Česko–Slovensko na mistrovství světa, shodli se, že v tomto případě na chvíli „neznají bratra“. Oba politici se loučili s úsměvem. Pokud lze Hegerovi něco přičíst k dobru, tak to jsou právě vztahy s jeho českým protějškem, se kterým si dokonce tyká.

Jinak se však Heger v posledních měsících potácel od jednoho nezdaru ke druhému. Poté, co se mu v září rozpadla vládní koalice a následně i přišel o důvěru v parlamentu, měl vést coby premiér v demisi kabinet až do předčasných voleb v září.

Mezitím se mu však začal drolit kabinet. Postupně skončili jeho někdejší stranický šéf, expremiér a doposud ministr financí Igor Matovič, který se obětoval za prosazení rozpočtu na nynější rok. Později skončil i šéf resortu zdravotnictví Vladimír Lengvarský. Jelikož je vláda v demisi, premiér nemohl na uvolněná místa oficiálně dosadit nové lidi. Heger to ještě coby šéf vlády pověřený řízením resortů financí a zdravotnictví zvládal, ale v posledních týdnech přišly další rány. Napřed vytanula na povrch kauza ministra zemědělství Samuela Vlčana, který se rozhodl rezignovat. Záměr skončit pak oznámil i šéf diplomacie a respektovaný diplomat Rastislav Káčer.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenský premiér nabídl demisi. Novou úřednickou vládu povede viceguvernér centrální banky

Heger ještě Čaputové údajně představil postup, jak by jeho vláda v demisi mohla pokračovat, prezidentka však návrh odmítla.

Přišel čas na úřednickou vládu.

Poprvé v dějinách našich východních sousedů.

„Volby jsou sice na konci září, ale doposud se každá vláda na Slovensku tvořila několik dalších týdnů. Půl roku je tedy ještě dostatečně dlouhá doba na to, aby vláda odborníků mohla stabilizovat situaci a přivést zemi k předčasným volbám,“ vysvětlila Čaputová.

Heger si může oddechnout

Úřednický kabinet povede viceguvernér NBS a respektovaný ekonom Ľudovít Ódor, mimochodem první etnický Maďar na postu předsedy vlády na Slovensku. Známá jsou i jména nových ministrů, které Čaputová vybírala tak, aby nešlo o lidi, kteří se účastní blížícího se volebního klání. Mezi nimi zaujme například Ivan Šimko – ten před zhruba 20 lety vedl ministerstvo vnitra a také resort obrany.

Jak jmenování úřednické vlády může pomoci jednotlivým stranám? Začneme u odcházejícího Hegera. Ten před časem s pompou opustil hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) pod vedením Igora Matoviče, aby stanul v čele strany Demokraté. Následovalo jej hned několik členů končícího kabinetu včetně zmiňovaného Káčera nebo ministra obrany Jaroslava Naďa. Přidali se i politici z jiných stran. Zatím se však Demokratům příliš nedaří, protože v průzkumech se pohybují zhruba na úrovni tří procent, tudíž by se ani nedostali do Parlamentu.

Heger to kvůli vedení vlády dlouhodobě schytává. Kupříkladu lídr strany Svoboda a Solidarita (SASKA) Richard Sulík, který v kabinetu dříve působil jako ministr hospodářství, než se svou partají kvůli Matovičovi odešel, ke konci Hegera prohlásil, že odchází „nejnerozhodnější premiér“. Pod palbou byl i od opozičních lídrů a rovněž expremiérů Roberta Fica ze Směru-SD i Petera Pellegriniho z Hlasu-SD.

Odchod z vlády by však Hegerovi, který v posledních měsících hasil jeden požár za druhým, mohl pomoci zkonsolidovat své síly a zaměřit se na volební kampaň. V té mu má mimochodem pomoci i marketingový odborník Michal Repa, jenž stál za úspěšnými prezidentskými taženími Zuzany Čaputové a Petra Pavla.

Vláda George Sorose, kritizuje Fico

Fico, který je se svým Směrem poslední týdny zpátky na čele předvolebních průzkumů, neztrácel čas a už se opřel do nového úřednického kabinetu. Na tiskové konferenci své strany Ódorův kabinet obvinil, že bude „pod diktátem USA“. Taková slova ostatně často používá i směrem k Čaputové. Rovněž řekl, že půjde o „vládu George Sorose“, tedy známého americko-maďarského magnáta.

Fico v posledních týdnech, kdy se Hegerovi kupily problémy a soupeři Směru bojovali mezi sebou, významně vyrostl. Případné zklidnění společenského napětí Ódorovou vládou mu tak příliš nevyhovuje, neboť se dokázal dobře pohybovat na vlně vášní mnohých Slováků.

A co nástup nové vlády udělá s podporou Pellegriniho Hlasu? Další z řady bývalých předsedů vlády, kteří se účastní blížících se voleb, už avizoval, že nebude pro důvěru úřednického kabinetu hlasovat. Raději by se zaměřil na to, aby mu Fico nepřebíral jeho voliče. Právě Hlas-SD byl totiž dlouho v čele průzkumů, ale Fico se svojí rétorikou dokázal postupně náskok Pellegriniho stahovat, aby jej nakonec předstihl.

V dobré pozici se naopak nachází strana, z níž vzešla samotná Čaputová – Progresivní Slovensko. I když se v posledních volbách nedostalo do Parlamentu kvůli pravidlům o volebních koalicích (PS společně se Spolu získalo 6,97 procenta, hranice pro dvojčlennou koalici byla 7 procent), nyní se v průzkumech nachází hned za dvojicí Směr a Hlas. S novou vládou nemá problém, může se vedle ní pokojně snažit o svůj vlastní růst.

U stran čerstvě končící koalice je to nejasné. OLaNO může být rádo, že se pohybuje na hranici vstupu do Národní rady poté, co v předešlých volbách Matovič naprosto dominoval. Hnutí Jsme rodina se rovněž v jednotkách procent točí kolem klíčové mety. Skok si slibuje SASKA, jejíž předseda Richard Sulík začal spolupracovat s českým marketingovým expertem Markem Prchalem, známým díky jeho práci u českého expremiéra Andreje Babiše z ANO. Za zmínku jistě stojí, že s Pellegriniho Hlasem začal spolupracovat další z bývalých Babišových marketérů – Marek Hanč.

Zbývají protisystémové strany jako krajně pravicová Republika či nacionalistická Slovenská národní strana. Obě tyto partaje jedou v podobném rétorickém duchu jako Fico. SNS je mu de facto až podřízená, což dokládají i nedávná slova jejího šéfa Andreje Danka, který při setkání na Slavíně vysílaném na Facebooku, kde uctil památku sovětských vojáků při příležitosti výročí konce 2. světové války, Fica označil za „pravého premiéra“. Ani jedna ze stran nemá po nástupu Ódorova kabinetu důvod k úsměvům.

Nastane klid před bouří?

Předčasné volby se konají na konci září. Do té doby nastupuje vláda, která je od nich v podstatě odstřihnuta. Nemusí řešit, jak se slovenským voličům zalíbit. Pro občany tak nejspíš nastává krátké období klidu. Je však jasné, že půjde o klid před bouří.

Tagy:
Slovensko Igor Matovič volby předčasné volby Peter Pellegrini Zuzana Čaputová Robert Fico vláda Eduard Heger Vláda Slovenské republiky Národná banka Slovenska L'udovít Ódor