KOMENTÁŘ: Osvobození Kočnera je šok. V kauze Kuciak vyhrál soudní bitvu, válka ale nekončí

Šok. Jiné slovo, jak vystihnout páteční dění na Specializovaném trestním soudu ve slovenském Pezinku, mě nenapadá. V kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové sice padly nové tresty, ale nejvíce sledovaná postava celého procesu – Marian Kočner – odešla od soudu s osvobozujícím verdiktem. Justice konstatovala, že rozhodnutí není ani tak o „nevině, jako o nedostatku jasných důkazů“. Protože ale téměř jistě dojde na odvolání, kauza Kuciak u konce ani zdaleka není.

Máme zde věc, které se říká presumpce neviny. Obviněný je považován za nevinného až do okamžiku, kdy soud jasně nerozhodne o opaku. Dalo by se říct, že v případě Mariana Kočnera a jeho zapojení v celé kauze Kuciak to však u veřejnosti bylo přesně naopak.

Už léta je tento kontroverzní podnikatel, který si aktuálně odpykává pravomocný 19letý trest v kauze falšování směnek, považován za intrikána, jenž si v prvé řadě objednal vraždu investigativního novináře Kuciaka. Vše do sebe zapadalo. Mladý Kuciak psal (mimo jiné) o Kočnerovi a jeho podnikání nelichotivě. Vyloženě mu šlapal na kuří oka. Sám Kočner dokonce Kuciakovi telefonoval a vyhrožoval mu, že se „o něj a jeho rodinu bude zajímat“.

Kočner byl v podstatě od té doby, co jej policie zadržela a prokuratura poprvé obvinila, jasným veřejným nepřítelem číslo 1. Rozhodně k tomu přispělo i to, že u procesu nikdy neprojevil ani soucit s rodiči zavražděných. Místo toho se mnohdy usmíval či smál v rozhovoru s obhájcem, případně na sobě nedával znát emoce vůbec.

ČTĚTE TAKÉ: Kuciakův otec: O Jankovi se šíří konspirační teorie. Chtějí ho zdiskreditovat, tuším kdo

Jaký šok pak u těch, co kauzu sledují, nastal, když jej soud v Pezinku v pátek 19. května 2023 osvobodil. Již podruhé. Férově přiznám, že obrovské překvapení to bylo i pro mě. Kór když krátce předtím soud uznal Kočnerovu spolupracovnici Alenu Zsuzsovou vinnou coby objednavatelku vraždy žurnalisty, která si navíc objednala i smrt trojice prokurátorů. K těm však nakonec nedošlo.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Rodiče Kuciaka i Kušnírové ze soudní síně okamžitě odešly a bylo jasné, že se v nich mísí obrovské zklamání i vztek. A to již poněkolikáté. Ozvala se dokonce i prezidentka Zuzana Čaputová s tím, že „cítí zklamání a překvapení z rozsudku o osvobození Mariana Kočnera“. „Soud odsouzením Aleny Zsuzsové a osvobozením Mariana Kočnera částečně potvrdil příběh, který se stal, doteď však zůstal nedokončený,“ komentovala hlava státu na Facebooku.

Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamenie a prekvapenie z dnešného rozsudku. Súd odsúdením Aleny Zsuzsovej a...

Posted by Zuzana Čaputová on Friday, May 19, 2023

Nevinný? Jen nedostatek důkazů

Jako z jiného světa na mě však působí odůvodnění soudu, proč rozhodl, že Kočner je nevinný. „Osvobozující rozsudek není rozhodnutím o nevině, ale jde o výraz důkazní nouze,“ uvedl tribunál v prohlášení. Vyšetřovatelé podle nich jednoduše nepředložili natolik jasné důkazy, které by mohly bez jakýchkoliv pochyb ukázat na Kočnera jako strůjce celé vraždy. Jinak ale de facto konstatují, že vinen je. Logika selhává, ale to je holt svět práva. „Obžalovaný není povinen dokazovat svoji nevinu, stačí, když průběh skutku nebyl jednoznačně prokázaný jako objektivně možný,“ řekla dále soudkyně Růžena Sabová.

Kočnera ani Zsuzsovou osobně neznám. Celý případ ale už léta sleduji. Na jeho začátku jsem byl mladý redaktorský elév šokovaný tím, že na Slovensku může být zavražděn novinář i s jeho partnerkou jen kvůli tomu, že dělal svoji práci. A Zsuzsová? Jako někdo, kdo by v celé kauze tahal za nitky, mi nikdy nepřišla. Působila jako pravá ruka, která zařídí pokyny svého pána. A tato verze se novinářům, veřejnosti a téměř všem za ta léta jasně vžila.

Tribunál ale konstatoval, že Zsuzsová, která byla na rozdíl od Kočnera uznána vinnou, si vraždy objednala sama „z obav ze ztráty příjmů a jiných materiálních výhod, které jí a její rodině poskytoval Marian Kočner“. Tedy že se údajně rozhodla jednat sama za sebe.

Mrtví nemají pokoj

Celá kauza ovšem není na svém konci. Ani zdaleka. Sám Kočner ve své závěrečné řeči prohlásil, že „není světec, ale není ani vrah“. Soud v Pezinku mu v tomto případě už podruhé dal za pravdu. Kuciakovi rodiče okamžitě řekli, že se plánují odvolat k Nejvyššímu soudu, dokonce se už mluví o výměně složení speciálního tribunálu. Žalobce s odvoláním během večera skutečně přišel.

O odvolání může uvažovat i Zsuzsová, která si od soudu vyslechla 25letý trest za objednávku vraždy Kuciaka a také prokurátorů, u kterých však ke skutku nakonec nedošlo. Je tak jasné, že celá kauza se potáhne i do dalších měsíců. Možná dokonce let. Záležitost, která měla být již dávno vyřešena, se opět posouvá. A mladá dvojice, která se kvůli své smrti stala symbolem vzdoru mafii, se pokoje jen tak nedočká.

Tagy: