Urážky žen i výhrůžky vlastnímu šéfovi. Kontroverzní poslanec dělá bouři ve Ficově koalici

Rudolf Huliak je dnes na Slovensku velmi známé jméno. Poslanec zvolený za nacionalistickou Slovenskou národní stranu (SNS) Andreje Danka šíří kontroverze prakticky v každém svém vystoupení. Útočí na LGBT komunitu, uráží ženy-poslankyně a naposledy zaujal svým pádem ze židle v televizní diskusi, po kterém požadoval po stanici omluvu. Jde však o muže, jehož vliv není radno podceňovat. Aktuálně vyhrožuje Dankovi, který jej dostal do Národní rady, aby přejmenoval poslanecký klub tak, že v něm bude název jeho malé partaje Národní koalice, jinak prý může o hodně přijít...

Jeho jméno v minulosti vzbuzovalo u liberální části slovenské společnosti spíše posměch. Když Huliak před loňskými parlamentními volbami útočil na LGBT komunitu, leckdo nevycházel z údivu.

ČTĚTE TAKÉ: Slovensko podpoří Ukrajinu na cestě do EU, slíbil Fico. V plánu má ale i návštěvu Moskvy

„Podporují, aby se nám slovenská společnost oteplovala. Zakládají teplárny a podobné podniky, ve kterých se kumuluje teplo, kde vzniká CO2. Nechci vidět ty sexuální praktiky dvou mužů, při kterých CO2, siřičitany a ostatní záležitosti vznikají jako vedlejší produkt při používání tělesných otvorů, které na tyto věci nejsou vůbec určené,“ pronesl Huliak ve videu ke svým příznivcům na Facebooku.

Stejně tak šokoval třeba vypouštěním kouře z doutníku na rostlinu ve své kanceláři v Národní radě – místě, kde platí zákaz kouření. Posléze tvrdil, že díky vysokému množství oxidu uhličitého, které na rostlinu vypouští, se jí prý v jeho kanceláři velmi daří. Medvědy označoval za biologickou zbraň, klimatickou změnu podle něj vymyslely „světové elity“ a rovněž se nevyhýbá diskusi, zda je planeta Země kulatá či plochá.

Huliak je politik, který takřka za každé situace rozbuřuje emoce svými výroky. Nedávno třeba poslankyni za Progresivní Slovensko Lucii Plavákovou, která se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci, označil hanlivě za „suku“ (do češtiny možno přeložit jako „čubka“).

Své kritiky ale občas i baví. Třeba když dosti nešikovně spadl po televizní debatě na STVR ze židle. Posléze se sám zvedl a vše se zdálo být v pořádku, Huliak však tvrdil, že kvůli pádu chodí po doktorech. Na sociální sítě již videozáznam s pádem hojně koluje.

Korunu komické situaci Huliak nasadil, když si kvůli svému pádu postěžoval na STVR. „Není možné přirovnat tento incident ke klasickému standardnímu způsobu pádu ze stoličky z nepozornosti. Pódium, na kterém byla umístěná stolička, nebylo zajištěné, což potvrzuje i samotný uniklý videozáznam,“ uvedl později pro list Nový Čas kontroverzní poslanec. Vedení televize uvedlo, že jí incident mrzí.

Muž, který štěpí Ficovu koalici

Dnes však Huliak není pouze postavou, která by vyvolávala kontroverze svými výroky a pády ze židle. Aktuálně totiž značně hýbe i slovenskou vládní koalicí. Zvolen byl na kandidátce SNS místopředsedy Národní rady Andreje Danka coby šéf malé strany Národní koalice a starosta obce Očová. A právě Danka nyní ohrožuje.

Huliak si totiž usmyslel, že chce, aby jeho strana byla zmíněná v názvu poslaneckého klubu, který by tak měl nést jméno SNS-Národní koalice. To však odmítl Danko, který už od zvolení Petra Pellegriniho prezidentem usiluje o post předsedy Národní rady, který však podle koaliční smlouvy ve vládě premiéra Roberta Fica náleží straně Hlas-SD (založené a donedávna vedené Pellegrinim). Klub SNS tvoří čtyři členové této strany, dále tři lidé z Huliakovy Národní koalice a trojice nestraníků.

Veríme, že nikto nezradí kvôli ješitnosti koalíciu. #koalicia #aktualne #vyjadrenie #politika #slovensko #sns #andrejdanko #foryou #fypシ

Posted by Andrej Danko - predseda SNS on Tuesday, October 1, 2024

Reakce Huliaka na sebe nenechala dlouho čekat a podpořil Hlas-SD ve sporu o křeslo šéfa Národní rady. „Jsem z toho v šoku. Dnes jsem pocítil zradu Rudolfa Huliaka. Ztratil jsem přítele a člověka, se kterým jsem dennodenně diskutoval o věcech,“ neskrýval své zklamání Danko před slovenskými médii a vzkázal jim, aby Huliaka už nepropojovali s jeho SNS. Jednání Huliaka navíc Danko označil za „malou nevěru“.

Huliak prostřednictvím své Národní koalice v příspěvku, který již není na Facebooku viditelný, nepřímo vyhrožoval, že může o hodně přijít. „Samojediný Danko uvažuj! Můžeš přijít o poslanecký klub, ale i o post místopředsedy NR SR,“ vzkázal tehdy šéf Národní koalice lídrovi SNS.

Konání kontroverzního slovenského zákonodárce však nelze brát jako rozpad slovenské vládní koalice. Štěpí se kvůli tomu sice klub SNS, ale Huliakovi lidé plánují ve Ficově uskupení i nadále setrvat. „Myslím, že ani strana SNS nechce, aby se tato koalice rozpadla,“ nechal se slyšet Huliak. Ficova koalice se ve 150členném slovenském parlamentu opírá o podporu 79 poslanců.

PODÍVEJTE SE: „Ficův konspirátor“ Kotlár: Covid tvořili i na Ukrajině, vakcíny jsou biologická zbraň

Tagy:
bouřka Slovensko Ukrajina oxid uhličitý politika koalice Peter Pellegrini Robert Fico Hlas-SD rada Andrej Danko SMER - sociálna demokracia Slovenská národná strana Rudolf Huliak Národní koalice