Další kontroverze kolem Turka? Proháněl se v autě se zdviženou pravicí. Případ řeší policie

Objevil se další problém pro kandidáta do Evropského parlamentu za koalici Přísaha a Motoristé sobě Filipa Turka. Internetem začala kolovat fotografie, která podle Deníku N pochází z roku 2013 z Karlových Varů, na níž Turek zvedá z okna auta pravici, tedy předvádí gesto připomínající nacistický pozdrav. Případem se již zabývá policie.

Zmíněná fotografie, která nyní začala kolovat internetem, se podle Deníku N poprvé objevila před 11 lety na soukromém facebookovém profilu kandidáta a vzniknout měla u hotelu Pupp v Karlových Varách. Filip Turek (Přísaha a Motoristé sobě) je na ní zachycen za volantem luxusního auta ve slunečních brýlích, s úsměvem a zdviženou pravicí. Na sedadle spolujezdce seděla neznámá žena.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bída a utrpení, shodli se experti. Nerudová s Turkem propásli obrovskou šanci oslovit voliče

To ale nebylo vše. Turek v komentářích u příspěvku na Facebooku olajkoval snímek Adolfa Hitlera. „Na základě dotazů se těmito skutečnostmi zabýváme,“ sdělila Deníku N mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Filipa Turka redakce požádala o reakci.

Ke snímku se na síti X vyjádřila i kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová (STAN), která Turkova vyjadřování v nedávné době opakovaně kritizovala. „Tak to je síla. Nepochybuju o tom, že má Filip Turek tuhle fotku vystavenou ve své sbírce starožitností a že je také vytržena z kontextu,“ odkazovala Nerudová na debatu na CNN Prima NEWS, ve které na její obviňování uváděl, že je to „vytržené z kontextu“. V debatě Turek mimo jiné uvedl, že má doma dýku SS.

Zelení v reakci na fotografii společně s dalšími signatáři v otevřeném dopise předsedu Přísahy Roberta Šlachtu vyzývají, aby Turka odvolal. Též upozorňují na to, že v roce 2016 měl závodit v helmě s logem řecké neonacistické strany Zlatý úsvit.

Turka se naopak v pořadu K věci na CNN Prima NEWS zastal předseda Motoristů sobě Petr Macinka, který řekl, že bývalý závodník „nacistickou ideologii nepropaguje a že se jedná o pseudoproblém“. „Je to jen sběratelství,“ pronesl. Odvolat kandidáty je však možné pouze 48 hodin před začátkem hlasování, to znamená ze vypršel ve středu ve dvě hodiny odpoledne.

Turek ve středu večer sdílel na svém Instagramu video, ve kterém vystupuje s židovským podnikatelem Aaronem Günsbergerem. „Celá tahle snaha udělat z Filipa Turka neonacistu mě opravdu štve. Filipa Turka sice neznám celý život, ale znám ho delší dobu a rozhodně není neonacista. Maximálně tak debil,“ řekl Günsberger ve videu.

Na celý díl pořadu K věci s Petrem Macinkou se můžete podívat ve videu níže.

Tagy: