Finanční krize je nevyhnutelná, připustil slavný investor Mobius. Čechům poradil, jak uspět

Zakladatel společnosti Mobius Capital Partners LLP a světově uznávaný investor Mark Mobius

Další finanční krize je podle světově uznávaného investora Marka Mobiuse nevyhnutelná. Upozornil na to v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS s tím, že by se mohla týkat oblasti kyberprostoru, a to kvůli hackerům.

„Očekávám další krizi, ve světě se děje spousta věcí a je v podstatě nevyhnutelná,“ řekl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS zakladatel společnosti Mobius Capital Partners LLP Mark Mobius.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda se jen tváří, že škrtá, řekl Havlíček. ANO by s námi výdaje neřezalo, reagoval Skopeček

Podle něj bude další krize spojená s kyberprostorem. „Žijeme v době, kde komunikace probíhá tak rychle a všechno je vzájemně natolik provázané, že je zde opravdu velká pravděpodobnost, že budeme svědky další krize,“ sdělil Mobius. Dodal, že by se mohla týkat internetových společností nebo oblasti softwaru. „Ve světě je spousta hackerů, kteří podnikají různé činnosti v kyberprostoru, a existuje velká pravděpodobnost, že některé z těchto společností budou napadeny,“ upřesnil investor.

Obavu z krize v kyberprostoru vyjádřil také ekonom Lukáš Kovanda. „Regulace zde ještě není tak vyspělá, aby mohla předejít všem možným otřesům,“ řekl Kovanda. Podle něj je zde ale i riziko rostoucího dluhu Spojených států i evropských zemí. „Zdá se být hůře udržitelný a nyní pozorujeme i velké turbulence ohledně geopolitiky, ať už je to válka Ukrajina versus Rusko, nebo střet Hamás versus Izrael, ale také potenciálně stále možný konflikt ohledně Tchaj-wanu, který by mohl přinést vážnou ekonomickou krizi,“ popsal ekonom.

Tajemství správných investic podle Mobiuse spočívá v neustálém studiu. „Musíte se stále učit. Když se podíváte na nejúspěšnější lidi ve světě, ti neustále čtou, aby věděli, co se děje ve světě a v konkrétním průmyslu,“ popsal Mobius.

Další důležitou věcí je podle něj nezávislé přemýšlení. „Když všichni například zoufale prodávají, musíte kupovat a naopak, když všichni aktivně kupují, musíte prodávat,“ míní investor. Pozor by si podle něj měli lidé dávat hlavně na internetu. „Je řada lidí, kteří vám dají špatnou radu. Musíte tedy být schopni vybrat si tu správnou, protože jinak by to pro vás mohlo být poměrně nebezpečné,“ podotkl Mobius.

Tagy: