Flanel, klip s Hitlerem, fitness lžíce i koláže s trávníkem. Přichází horká fáze kampaní

Prezidentské kampaně nabírají týden před prvním kolem voleb na obrátkách. Režisér Václav Marhoul vyjádřil podporu Petru Pavlovi svérázným videem. Expremiér Andrej Babiš (ANO) se zase na rozdíl od své oponentky Danuše Nerudové snaží vyhýbat prezidentským debatám a radši se fotí s fitness příbory. A nominant opozičního hnutí SPD Jaroslav Bašta? Ten sdílí na svém facebookovém profilu amatérské protivládní koláže od svých fanoušků.

„V této kampani poslouchám jen samé ‚kdyby‘. Co by bylo, jak by bylo, kdyby bylo. Tak teď to zkusím i já. Co kdyby se to opravdu celé podělalo? Kdyby válka přišla až k nám? Co kdyby vedení našeho státu opět stálo před těžkou volbou? Co kdyby šlo znovu o život nás všech?“ ptá se režisér Václav Marhoul ve videu, kterému nechybí záběry z válečné Ukrajiny ani archivní snímky nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Vojenskými konotacemi v klipu významný český režisér naznačil, že by na Pražském hradě rád viděl člověka, který rozumí současným konfliktům na východě Evropy a nezapomíná na hrozby, s nimiž se Česko v minulosti potýkalo.

„Tak potom bych chtěl takového prezidenta, který se – a promiňte mi to slovo – nepo*ere,“ vyjádřil svérázným způsobem podporu generálu Pavlovi. Později Marhoul dodal, že se s prezidentským kandidátem zná osobně přes 20 let. „Zvládne problémy řešit racionálně a bez hysterie,“ zdůvodnil, proč bude volit Pavla.

Pavel se zelenou, Babiš s fitness lžicí

Bývalý náčelník generálního štábu ve své předvolební kampani neotálí a vydal se do známé Dejvické nádražky. Lidem tam točil pivo, zahrál si s podporovateli stolní fotbal, změřil síly v páce a v jeden moment do sebe „naklopil zelenou“. Na sociálních sítích se Pavel také znovu pochlubil svou „dřevorubeckou“ image, která je spojená s jeho flanelovou košilí.

Flanel jede. 👍 #generalflanel

Posted by Petr Pavel on Saturday, January 7, 2023

Pozadu není ani jeho protikandidátka a ekonomka Danuše Nerudová. Pokud zrovna neodpovídá na dotazy k třaskavé kauze na Mendelově univerzitě, ukazuje ve videích, jak vypadá její „běžný předvolební den“. V sestřizích se potkává se svými fanoušky, nechá se líčit před startem prezidentské debaty v médiích či si stěžuje na toxické komentáře na sociálních sítích.

Co se týče expremiéra Andreje Babiše, ten se všem prezidentským debatám vyhýbá a fotí se s jídlem a „fitness“ příbory. Zároveň ale poskytl rozhovor bývalé novinářce a neúspěšné kandidátce na Hrad Janě Bobošíkové.

Taky začínáte hubnout? 🏋️😃

Posted by Andrej Babiš on Sunday, January 1, 2023

Ta se v posledních několika měsících objevila po boku dezinformátora Ladislava Vrabela, naposledy během demonstrací 17. listopadu. Vrabelova iniciativa přitom mimo jiné brojí také proti Babišovi, především kvůli zavádění protiepidemických opatření.

Nominant SPD a poslanec Jaroslav Bašta si mezitím užívá podpory voličů opozičního hnutí, kteří mu posílají různé koláže. Ve čtvrtek například na oficiální facebookové stránce sdílel příspěvek s obrázkem, v němž kritizuje svého prezidentského oponenta Andreje Babiše za někdejší covidové lockdowny, zavírání hospod či migrační politiku.

Někdo hezky zpracoval, jaké jsou programové rozdíly mezi mnou a Andrejem Babišem. Dále připomenu, že hnutí ANO Andreje...

Posted by Jaroslav Bašta - SPD on Thursday, January 5, 2023

„Někdo hezky zpracoval, jaké jsou programové rozdíly mezi mnou a Andrejem Babišem,“ uvedl Bašta na své stránce. Zatímco levá černobílá část obrázku ukazuje expremiéra v respirátoru a mikroskopický snímek viru, pravou část s Baštou z poloviny zabírá fotka prázdného zeleného trávníku.

Tagy: