Myslela jsem, že se potkáme v TV. Nerudová volí novou taktiku, Babišovi poslala ostrý vzkaz

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se nejspíš nezúčastní prezidentské superdebaty na CNN Prima NEWS, v níž měl vystoupit společně s generálem Petrem Pavlem a ekonomkou Danuší Nerudovou. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity si tak našla jiný způsob, jak svého politického protivníka konfrontovat. Přímo okomentovala Babišovo video, které expremiér sdílel na sociálních sítích.

„Myslela jsem, že šanci debatovat s Andrejem Babišem dostaneme v televizi, ale pravděpodobně se tak nestane. K jeho videu však nemůžu mlčet,“ uvedla Nerudová v příspěvku, který zveřejnila na sociálních sítích.

V něm přímo reaguje na nedávný projev někdejšího premiéra. Video je sestříhané tak, že nejdříve promluví Babiš, po nějaké době se jeho projev zastaví a v té chvíli reaguje Nerudová.

„Vážení spoluobčané, moje zpráva je prostá – chudneme, naše země chudne,“ prohlásí Babiš na začátku. Nerudová oponuje následovně: „Ano, chudneme. Ale i kvůli vám. Kvůli tomu, jak jste hospodařil v době, kdy jste byl ministrem financí a premiérem této země. Tehdy jste zadlužil naši zemi a zvýšil státní dluh. Místo toho, abyste šetřil na horší časy, tak jste rozhazoval.“

Poté se slova ve videu znovu „ujme“ Babiš. „Naši občané chudnou nejvíc za třicetiletou historii naší země. Jsme na prahu dlouhé hospodářské recese. Kvůli rekordní inflaci přichází lidé o své celoživotní úspory,“ říká. A co k tomu doplnila někdejší rektorka brněnské Mendelovy univerzity?

„Lidé přichází o své celoživotní úspory kvůli vám. Vy jste ten, kdo si přál, aby ČNB nezvyšovala úrokové sazby. Agrofert má totiž velké dluhy a potřebuje nízké úrokové sazby, aby ty dluhy pro něj byly levné. Babišovi je úplně jedno, že lidé, kteří celý život pracovali a mají úspory v bankách, o ty úspory přicházejí,“ pustila se Nerudová do šéfa hnutí ANO.

Hlavní motivací pro vydání takového videa bylo podle Nerudové „nebezpečí, které Andrej Babiš svými výroky představuje“. „Podněcuje totiž k nenávisti, relativizuje základní demokratické hodnoty a podlým způsobem v období krize zneužívá strach lidí i jejich obavy o budoucnost,“ dodala ekonomka.

Strach z konfrontace, nebo promyšlená strategie?

Nerudová patří společně s Babišem a armádním generálem ve výslužbě Petrem Pavlem ke třem hlavním favoritům prezidentské volby. Novým videem Nerudová naráží i na Babišův odmítavý postoj k účasti v předvolebních debatách.

Superdebata na CNN Prima NEWS, do níž byli pozváni právě Babiš, Nerudová a Pavel, se bude vysílat 11. ledna.

Babiš se ovšem odmítá zúčastnit s následujícím odůvodněním: „Chápu, že média chtějí dělat z prezidentské volby mediální show. Já si ale myslím, že prezidentský úřad, do kterého kandiduji, si ji nezaslouží.“ Opoziční politik přitom ještě na konci listopadu slíbil, že se lednových debat prezidentských kandidátů na CNN Prima NEWS zúčastní.

Tagy: