Zeman by nekomunikoval přes žalmy, tvrdí Forejt. Zkritizoval Mynáře, Kruliše i Ovčáčka

360° 22.10.2021

Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nešetřil kritikou na adresu současné Kanceláře prezidenta republiky (KPR). Nejvíc podle něj selhává komunikace, kancléř Vratislav Mynář navíc podle něj překročil pomyslnou hranici a koná aktivisticky. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS dodal, že si sám není jistý, jestli již druhým týdnem hospitalizovaný prezident Miloš Zeman o těchto krocích vůbec ví.

Okolnosti zdravotního stavu prezidenta Zemana nadále doprovází celá řada pochybností a spekulací. Situaci nezklidnilo ani čtvrteční video, které zveřejnil Vratislav Mynář během své tiskové konference. Na záběrech je vidět Zeman, jak podepisuje dokument ke svolání zasedání Poslanecké sněmovny, mimo jiné za přítomnosti šéfa dolní komory Radka Vondráčka (ANO), tajemníka Jaroslava Hlinovského.

Pokud se odhlédne od nesrovnalostí, exprotokolář Forejt věří, že video nemělo jiný účel než ukázat, že Zeman opravdu něco podepsal. „Je otázka, jestli to bylo vhodné nebo nutné, ale vzniklo za tímto účelem,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. „To video je aranžmá, nepůsobí moc příznivě. Protože je tématem reportáží i této diskuze,“ podotknul.

Sám si všiml, že Mynář vystoupil na veřejností spíše proto, aby obhajoval sám sebe než zdravotní stav prezidenta. „Mně připadá zvláštní jedna věc. Ani jednou jsem na tiskových konferencích pana Mynáře neslyšel základní kázeňskou a nejpodstatnější větu, která by měla znít, třeba ‚na základě pověření prezidenta republiky vám nyní pustím video‘“.

„Já ani nevím, jestli prezident o těchto krocích ví. Nejenže by o tom měl vědět, ale také by měl tyto věci schválit a rozhodovat o nich,“ zkritizoval Mynářův postup Forejt. S každou zveřejněnou zprávou se místo vyjasnění podle něj objevují další otazníky, což nehodnotí příliš pozitivně. „Je to nešťastné, vytváří to smutek a chaos,“ konstatoval zklamaně v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Zeman by přes žalmy nekomunikoval

Forejt připomněl, že má Kancelář prezidenta republiky zajistit bezproblémový chod úřadu hlavy státu a starat se o maximální možný komfort pro výkon této funkce. Ačkoliv je samotný popis pravomocí KPR poměrně vágní, dle mnohých mantinely své funkce překračuje. „Kancléř není hlavní postavou, je to mediátor. Musí vůči prezidentovi vykazovat absolutní loajalitu,“ řekl exšéf protokolu na CNN Prima NEWS s tím, že se Mynář chová spíše aktivisticky a koná za sebe.

„Víte, řekl bych, že Miloš Zeman, jakého jsem znal, není Miloš Zeman roku 2021. Prezident, kterého jsem znal dobře, by nepřipustil, aby se šířily takové zprávy i ze strany kanceláře. Myslím, že to, co se momentálně děje, by mu nebylo příjemné,“ pokračoval Forejt s kritikou vedení Pražského hradu.

Zmínil také práci ředitele tiskového odboru Jiřího Ovčáčka. „Pan prezident dokáže z Bible citovat. Zná pasáže zpaměti, ale myslím, že by nekomunikoval s veřejností pomocí citátů z Bible a žalmů,“ rýpl si do současného mluvčího hlavy státu. Jeho úkony by měly přitom podléhat kontrole ze strany hradního kancléře.

Kritiky se dočkal také Forejtův nástupce Vladimír Kruliš. Měl to být on, kdo natočil video ze Zemanova pokoje, jak podepisuje listinu pro svolání Sněmovny. „Úkolem šéfa protokolu je také dbát na vyznění úkonů. Troufnu si říci, že drtivá většina předchůdců by se jeho kroku nedopustila,“ okomentoval chování Kruliše v souvislosti se zveřejněným videem.

Navíc nepokulhává jen komunikace směrem k veřejnosti, ale uvnitř samotného týmu KPR. Například šéf prezidentova zahraničního odboru Rudolf Jindrák dostal konkrétní informace o Zemanově zdravotním stavu s velkou prodlevou. „Je na pováženou, že nebyl informován,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS.

Forejt byl v Kanceláři prezidenta republiky zaměstnán od roku 2002, odbor protokolu vedl od roku 2004 až do roku 2016. Během této doby si vydobyl pověst odborníka na etiketu a protokolární záležitosti. Funkci z osobních a zdravotních důvodů opustil krátce poté, co se v médiích objevilo neověřené kompromitující video. Spekulovalo se i o tom, že za záběry z jeho soukromí mohli stát jiní lidé z Pražského hradu.

Tagy: