Francie je po krvavém útoku na zábavě v šoku. Objevila se i videa, policie zatkla devět lidí

Zabitého chlapce si lidé připomněli bílým průvodem.

Pobodání na festivalu

Francií otřásá vražda 16letého chlapce. Zemřel po dvou ranách nožem na vesnické zábavě na západě země v Crépolu. Podle svědků z místa nešlo o běžnou rvačku, policie mluví o vyřizování účtů, padají i slova o protibělošským rasismu. Objevily se i záběry z útoku. Téma už rezonuje i v tamním parlamentu. Ministr vnitra oznámil zadržení 9 podezřelých.

Na sociálních sítích se šíří videa z místa a jsou dost brutální. Situace se ve vesničce Crépol zdramatizovala v momentě, kdy se na scéně objevily nože v reakci, co gang složený z nejméně deseti lidí odmítla ochranka vpustit dovnitř tanečního sálu bez pozvánky. Během útoku utrpěl teprve 16letý Thomas smrtelné rány a zemřel při transportu do nemocnice. Dalších 17 lidí bylo zraněno, jak informoval web La Dauphiné, z toho dva těžce.

ČTĚTE TAKÉ: Věda pomohla vyřešit 35 let starou vraždu malé holčičky. Obvinění čelí matka s přítelem

Vesnička Crépol, která čítá asi 500 obyvatel je v šoku. Chlapce tady skoro každý znal, hrál ragby, byl oblíbený. Tragédie se už chopily politické strany, převážně z extrémně pravicového spektra. Padají slova jako rasismus proti bílým, barbarství i divoši z předměstí.

„Myslím na rodiny. Jako matka a babička chápu jejich bolest. Mohlo to být naše... Nikdo už není v bezpečí, může to být kdokoli,“ uvedla na sociální síti X poslankyně Lisette Polettová. „Že tihle šmejdi provedou nájezd, a to úplně beztrestně, nemůžeme tolerovat. Jestli se takto chovají mladí, má naše společnost velký problém,“ dodala.

„Když jdete na vesnický bál, tak se chcete bavit a nejdete tam s noži dělat bordel, pardon,“ uvedla obyvatelka Crépolu pro AF. Ani ti, co Thomase znali, si nemohli vysvětlit, co se přesně stalo. „Byl hodný, byla s ním sranda. Rozhodně se nebil, nikdy, to spíš naopak,“ popsal jeho kamarád. „Tohle si nezasloužil, bylo mu teprve 16,“ dodala spolužačka z lycea.

Přesné údaje o útočnících zatím chybí, ví se jen to, že byli mladí. Podle policie jsou to Francouzi, objevují se ale informace o původu ze severní Afriky, z Alžírska. Zatčeno a umístěno do policejní vazby nicméně bylo podle serveru France 3 celkem devět lidí.

„Podle prvních svědectvích čin připomíná vyřizování účtů. Bylo proto zahájeno vyšetřování pro vraždu a pokus o vraždu organizovaným gangem,“ uvedl státní zástupce ve Valence Laurent De Caigny na dotaz serveru La Dauphiné.

Na internetu se objevilo dojemné video na památku Thomase. Jmenuje se „Anděl, který odešel příliš brzy“. Město, kam chodil do školy, si ho ve středu připomnělo při tzv. bílém průvodu. Chlapcův pohřeb se má konat v pátek 24. listopadu.

Tagy: