Bezpečná olympiáda? Paříž ještě před zahájením her řeší okradeného sportovce a zbité novináře

Francouzská policie má v Paříži plné ruce práce kvůli olympijským hrám.

Paříž se chystá na olympiádu

Olympijské hry v Paříži ještě oficiálně nezačaly, ale už se řeší několik bezpečnostních průšvihů. Australského reprezentanta v jízdě na BMX kole Logana Martina v místě okradli a dvojice novinářů čelila fyzickému napadení. Francouzi přitom slibovali bezpečné hlavní město, přičemž ke klidnému průběhu her povolali desítky tisíc policistů či začali využívat umělou inteligenci.

„Porouchala se nám dodávka. Naštěstí uvnitř nebyla moje kola, i když jsem tam měl tašky s věcmi. Přišel jsem o peněženku, batoh a pár dalších věcí, ale celkově vzato to není tak hrozné,“ popsal svůj příběh australský cyklista.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozby byly vždy při každé olympiádě, říká Špotáková. Odstartoval pořad Zprávy z Paříže

„Je velmi nešťastné, když se objeví lidé, kteří mají nutkání dělat takové věci,“ cituje Martina australský web News.com.au.

A není jediným, kdo již pocítil stinnou stránku Paříže. Dva novináři, rovněž ze státu protinožců, byli během pondělního odpoledne v severovýchodní části města napadeni skupinou lupičů. „Bylo jasné, že jde o loupež, protože šli po našich batozích. Neměli žádné zbraně, ale byl to jasný útok,“ řekla pro australské rádio 3AW novinářka Christine Ahernová, kolegyně napadených.

Její slova dále cituje britský deník The Guardian, že z útoku odešli bez zranění a další den hned pracovali, jen zůstali otřeseni.

Nejde ani zdaleka o první incident v Paříži, jehož obětí se stal novinář. Kupříkladu loni byl při nepokojích po smrti mladého muže, kterého zabili policisté při zásahu, zraněn kameraman CNN Prima NEWS. Společně s reportérkou Annou Kadavou se pohyboval v ulicích města zhruba kolem druhé hodiny ranní, když se kolem štábu shromáždila skupina násilníků.

„Začali nám sprostě nadávat, že novináři tu nemají co dělat. Začali jsme se proto stahovat,“ popsala tehdy situaci reportérka. Posléze po ní požadovali, aby smazala pořízené záběry. „Když se přiblížili, všimli si, že Vítek (kolega kameraman) má kameru a zkopali ho. Když jim tu kameru nechtěl dát, tak mu ji vzali,“ pokračovala Kadavá.

Paříž plná policistů i AI v akci

Francouzi hlásili, že přípravu na olympijské hry z pohledu bezpečnosti berou velmi vážně. Během pátečního zahajovacího ceremoniálu v Paříži bude mobilizováno na 45 tisíc policistů. Další tisíce budou během trvání sportovního svátku hlídkovat v ulicích hlavního města, organizátoři navíc využijí služeb až 18 tisíc pracovníků bezpečnostních agentur.

Hlavním trumfem v otázce bezpečnosti však budou technologie. Francouzi slibují nejen posílené kamerové systémy a bezpečnostní checkpointy s kontrolami, ale chtějí zasahovat i proti dronům a především plánují ve velkém využívat umělou inteligenci.

AI má pomocí kamer sledovat osoby, které se budou u míst využitých ke sportovním disciplínám pohybovat, a zároveň by měla vyhodnocovat hrozby v podobě zanechaných zavazadel či v případě, že se někde shromáždí nadměrný počet lidí.

Agentura AP zároveň dodává, že do Francie vyrazilo na 1 900 policistů z jiných států, kteří mají chránit své sportovce. Kupříkladu izraelští atleti mají mít ochranu 24 hodin denně, informují různé zpravodajské weby v čele s ESPN.

Tagy:
Francie Olympijské hry Paříž krimi sport batoh trestná činnost videokamera Letní olympijské hry 2024 trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva