Na ilegální party ve Francii přišlo 2500 lidí. Zasahujícím policistům zapálili auto

Party v obci Lieuron.

Na ilegální party v Bretani zasahovali policisté

V obci Lieuron ve francouzské Bretani se konala ilegální silvestrovská party, na niž dorazilo kolem 2500 lidí. Na divoké oslavě museli zasahovat policisté, účastníci party jim však zapálili auto a několik z nich zranili. Menší utajená oslava se konala také v Marseille. Oba případy vyšetřuje tamní prefektura.

Ve Francii aktuálně platí přísné koronavirové restrikce a zákaz vycházení mezi osmou hodinou večerní a šestou hodinou ranní. V zemi se přesto konalo hned několik ilegálních večírků na oslavu konce roku. Zřejmě nejdivočejší akce proběhla v městečku Lieuron na severozápadě země. Na taneční party dorazili nejen Francouzi z různých regionů, ale také řada cizinců.

Účastníci byli agresivní vůči policii, která na místě zasahovala, a zapálili strážcům zákona auto. „Čelili jsme násilí mnoha účastníků, jedno policejní auto bylo zapáleno, tři další poničena, a strážníci se museli vyhýbat létajícím lahvím i kamenům. Několik policistů utrpělo lehká zranění,“ informovala bretaňská prefektura. Tři policisté jsou zraněni vážně.

Region bude vyšetřovat několik přestupků a trestných činů, mezi nimi porušení nočního vycházení, nepovolenou organizaci hudební akce, násilí na policistech, ničení veřejného majetku či přechovávání a užívání drog. Taneční party měla končit v sobotu 2. ledna, podle některých účastníků ale měla trvat až do příštího úterka, informovala agentura AFP. Policisté nakonec účastníky rozehnali během pátečního podvečera.

Nezákonný večírek pravděpodobně pořádala organizace Techno Plus, podle níž prý média opomínají, že byla dodržována všechna hygienická pravidla. „V našem stanu od začátku poskytujeme roušky i dezinfekci. Účastníkům dáváme rady, jak se chovat. Ale o tom média nemluví,“ napsalo Techno Plus na svém Twitteru. „Hangár je otevřený, proudí v něm vzduch, ale média o tomto nepíší, navzdory našemu prohlášení.“

V Marseille se sešlo 300 lidí

Další z nepovolených tanečních večírků se konal také v jihofrancouzském Marseille. Ten policie rozehnala ještě během silvestrovské noci. Více než 150 osob marseillská prefektura obvinila z porušení zákazu vycházení, zaplatí pokutu 135 eur. Tři organizátoři party jsou nyní ve vazbě. V bývalé průmyslové zóně města Saint-et-Marne se nelegálně zdržovalo asi 120 osob.

Přes tyto incidenty označil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin oslavy konce roku za relativně klidné. Většina lidí podle něj zákaz vycházení dodržovala a noc proběhla bez větších problémů také v Paříži a jejím okolí.

Tagy: