Svět vítá rok 2021. Jaký byl silvestr v době pandemie koronaviru?

Thajsko už také slavilo.

Oslavy příchodu roku 2021

Jako první oslavili v 11:00 našeho času příchod roku 2021 obyvatelé tichomořského státu Samoa a Vánočního ostrova, který je součástí Kiribati. Letošní vítání nového roku je většinou poklidnější než jindy kvůli restrikcím vyvolaným současnou pandemií. Mnohé vlády zavedly zákaz nočního vycházení, omezily větší shromažďování lidí a zrušily tradiční ohňostroje.

V 11:15 našeho času odbila půlnoc na Chathamových ostrovech, které patří Novému Zélandu. Zbytek Novozélanďanů se k oslavám přidal ve 12:00 spolu s obyvateli Fidži a ostrovního království Tonga. Celkem ve světě potrvá přechod do nového roku 26 hodin. Nový Zéland je jedna z mála zemí, kde mohou silvestrovské oslavy proběhnout bez omezení, nejsou zde žádné aktivní případy koronaviru.

Nový rok mohou vždy jako první vítat obyvatelé území, která se nacházejí nejblíže na západ od datové hranice. Tato mezinárodně uznávaná linie, která prochází přibližně 180. poledníkem zeměpisné délky, je hranicí, po jejímž překročení je nutné změnit datum.

Další v pořadí byla australská velkoměsta

Ve 14:00 se k oslavám připojila australská velkoměsta Sydney, Melbourne a Canberra.

Novoroční kulisu v Sydney každoročně tvoří ohňostroj nad budovou opery na břehu oceánu, letos byl však zkrácen na sedm minut a lidé ho nesměli sledovat přímo z přístavu. V Austrálii se novoroční ohňostroje rušily i v minulosti, zejména kvůli požárům a velkému suchu.

V 16:00 bouchalo šampaňské i v Japonsku a v Jižní Koreji. Japonci si příchod nového roku tradičně spojují se zvoněním zvonu Džoja no kane v tokijském chrámu Sen-sódži. Zatímco v běžných časech jej z ulic sledují zástupy bezstarostně slavících lidí, tentokrát museli i v tak slavnostní chvíli dodržovat přísná opatření.

Byť byly oslavy na první pohled méně bouřlivé než jindy, na některých místech země si slavící občané neodpustili ani klasický ohňostroj. Třeba v Jokohamě probíhal přímo nad vodami Tokijského zálivu.

Silvestrovský mejdan byl i zde ve stínu pandemie. V Japonsku poslední dobou prudce roste počet nových případů koronaviru, a tak císař Naruhito odvolal i tradiční setkání s obyvatelstvem, které se mělo konat 2. ledna.

Rok 2021 přišel ve stejný moment také do totalitní KLDR. Říše diktátora Kim Čong-una oficiálně nepotvrdila jediný případ koronaviru, omezovat se tedy navenek nehodlala ani během slavnostní noci. Nad metropolí Pchjongjangem se proto s úderem půlnoci nejdříve hrdě vztyčila státní vlajka a následně rozburácel velkolepý ohňostroj.

V 18:00 oslavily příchod nového roku také Indonésie, Thajsko, Vietnam, anebo Kambodža a Laos.

V 18:30 SEČ vstoupila do nového roku i část Indie včetně hlavního města Dillí. Úřady indického hlavního města vyzvaly obyvatele, aby neodpalovali pyrotechniku kvůli znečištěnému ovzduší. Ve stejnou chvíli se do dalšího roku přehoupla také Srí Lanka.

Silvestra oslavil také Afghánistán a Spojené arabské emiráty. Ve 22:00 se přidala i ruská Moskva a Turecko.

Oblast newyorského Times Square je na silvestra vždy „napěchována“ lidmi. „Veřejnost letos nemá na Times Square přístup. Do neveřejné zóny mohou pouze lidé, kteří měli negativní test na COVID-19. To se týká účinkujících a také několika desítek hrdinů roku 2020, což jsou třeba zdravotníci z první linie a jejich nejbližší rodiny,“ sdělila reportérka CNN Brynn Gingrasová.

Mnoho evropských zemí včetně České republiky omezilo silvestrovské oslavy na minimum. Například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová lidem připomněla, že silvestrovská noc do velké míry určí epidemickou situaci nejbližších dnů a týdnů. „Jedna prohýřená noc nestojí za vyčerpání zdravotníků u nových pacientů s covidem a nestojí ani za ohrožení zdraví nás a našich blízkých,“ uvedla Čaputová, která Slováky vyzvala k opatrnosti a zdrženlivosti.

Německo zakázalo prodej zábavní pyrotechniky a zavedlo přísná omezení ohledně shromažďování. Ministr zdravotnictví Jens Spahn očekává, že země bude mít v paměti „nejtišší silvestr“.

Na silvestra Francie zmobilizovala 100 tisíc policistů a četníků. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin uvedl, že důstojníci budou instruováni, aby rozháněli nelegální večírky, účastníky pokutovali a zjistili, kdo oslavy zorganizoval.

V britském Londýně byly například na Trafalgar Square a Parliament Square postaveny blokády, aby se zde lidé nemohli shromažďovat.

Nový rok v Číně?

V Číně před oslavou civilního kalendáře dávají přednost oslavám příchodu lunárního nového roku. Oslava roku buvola začne 12. února 2021. V posledních letech jsou v Číně populární i západní tradice včetně silvestra, letos je však omezí i nízké teploty, v Pekingu je okolo –15 °C.

Peking kvůli koronaviru zrušil tradiční čtyřdenní světelnou projekci na televizní věži. Chrám Lama omezil na polovinu počet turistů, kteří ho mohou navštívit, a také samotní Číňané letos cestují o poznání méně, než je v tomto období zvykem.

Tagy:
Japonsko Nový Zéland Samoa oslavy omezení ohňostroj pandemie Středomoří koronavirus silvestr nový rok Kiribati Vánoční ostrov slavnost pandemie covidu-19