Francouze na Ukrajině bychom zabili, hrozí Putinův muž. Na Paříž by poslal atomovku

Místopředseda Státní dumy Pjotr Tolstoj, blízký spolupracovník Vladimira Putina, pohrozil Francii, že kdyby se skutečně odvážila poslat vlastní vojáky na Ukrajinu, stihl by ji trest. Rusové by všechny francouzské vojáky zabili a navíc by prý zvažovali i nukleární útok na Paříž, řekl Tolstoj v rozhovoru pro francouzskou televizi BFM TV.

Jméno Pjotr Tolstoj evokuje jméno ruského spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého. A skutečně nejde o shodu jmen. Pjotr je prapravnukem slavného romanopisce, který – ač sám ve Francii studoval – teď Paříži coby místopředseda ruské Státní dumy ostře pohrozil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Macron znovu budí vášně. Francie možná bude muset vojensky zasáhnout na Ukrajině, prohlásil

Reagoval tak na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který veřejně prohlásil, že Francie zvažuje poslání vojáků na Ukrajinu a v určitém bodě to možná bude muset udělat.

Rusko by ale takový krok údajně vnímalo jako překročení červené linie. „Z historického hlediska je pro Rusko důležité zajistit svoji bezpečnost. Země NATO, včetně Francie, umísťují rakety kolem ruských hranic,“ řekl Tolstoj v rozhovoru pro BFM TV.

Pokud by prý Macron poslal na pomoc Ukrajině francouzské vojáky, Rusko by je podle Tolstého „všechny zabilo“.

Vedle toho by Moskva zvažovala jaderný úder. Atomová zbraň by podle Tolstého mohla zasáhnout Paříž, a to „do dvou minut“. Výhrůžek si všiml i britský list Express.

„Abych řekl pravdu, výrok pana Tolstého mě nijak nepřekvapil. Hovořil jsem s ním koncem února a už tehdy Francii sliboval, že ‚jakmile se na Ukrajině objeví francouzští vojáci, do země se budou vracet rakve pokryté francouzskými vlajkami',“ komentoval výhrůžky ruský zpravodaj CNN Prima NEWS Jiří Just.

„Pan Tolstoj si rád nebere servítky. Je rád kontroverzní. A nevadí mu to. Respektive to jeho politické kariéře neškodí. Nicméně je nutné říct, že u něho to není žádný názorový obrat jako u Medveděva. Pan Tolstoj byl vždy konzervativní jestřáb a popíral existenci Ukrajiny dříve, než to bylo v Rusku populární. Jeho postoj však není nijak extrémní. Tedy ta jeho první část. Rusko se opravdu nebude zdráhat útočit na zahraniční vojáky na Ukrajině,“ dodal.

Ruské útoky na Ukrajinu sílí

Úvahy o jaderných útocích na evropská města byly slyšet z Ruska i dříve. Už v roce 2022 se tam ve státní televizi komentátoři bavili nad tím, za jak dlouho by jaderné rakety zasáhly Londýn nebo Paříž.

K další eskalaci napětí dochází v době tvrdých ruských útoků na Ukrajinu. Rusko ve čtvrtek před svítáním vypálilo na Kyjev více než dvě desítky raket a poprvé po šesti týdnech tak zaútočilo na ukrajinské hlavní město. Útoky způsobily, že se obyvatelé v panice nahrnuli do relativního bezpečí metra ve scéně připomínající první týdny války.

V noci na pátek pak Rusko podniklo rozsáhlý vzdušný útok na ukrajinský energetický sektor. Šéf společnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj ho označil za největší úder tohoto druhu od začátku ruské invaze.

VIDEO: Speciální operace se proměnila ve skutečnou válku, otáčí mluvčí Kremlu. Vyzývá k mobilizaci

Tagy: