Obávaný sloní virus znovu zabíjel. Zoo přišla o všechna mláďata, strach mají i v Praze

Slůně v Zoo Praha

Smrtící sloní virus

Během jediného měsíce přišla zoologická zahrada ve švýcarském Curychu o celou nejmladší generaci svých slonů. Tři zvířata zabil sloní virus, kterému zoologové teprve v poslední době přicházejí na kloub. Stejný virus zahubil v Ostravě slonici Sumitru. Aktuálně ohrožuje i pražská slůňata.

Tragédie v curyšské zoo se začala odvíjet na konci června, kdy zemřel dvouletý sameček Umeš. Jen pár dní nato vykrvácela do útrob jeho sestra a minulý týden je následovalo třetí místní mládě. Vybil je obávaný sloní virus. Z osmičlenného stáda zbylo jen pět starších kusů.

„Je to herpes virus, který v sobě mají všichni dospělí sloni. Je srovnatelný s herpes virem, který máme my lidé,“ popsal chovatel slonů Pascal Marty.

Sloni mají přitom v curyšské zoo jedny z nejlepších podmínek na světě. Právě pohodlí ale zřejmě hrálo v jejich neprospěch. „Problém je vlastně to, že v zajetí se mají sloni až příliš dobře,“ prohlásil vrchní chovatel slonů v Zoo Praha Martin Kristen.

Podle nejnovějších poznatků totiž slonům v přírodě pomáhá zvláštní mechanismus. Když jsou ve stresu, virus vylučují. „Příroda není žádná rajská zahrádka, ale je to opravdu krutý svět, takže sloni jsou ve stresu pravidelně a slůňata se k tomu viru dostávají poměrně často,“ vysvětlil Kristen.

A to i ve věku do dvou let, kdy si pěstují přirozenou imunitu. V ZOO ale dospělí sloni ve stresu nejsou a mláďata se s virem nemusí dostat do kontaktu včas. Později je pak snadno přemůže. V roce 2016 herpes virus zabil i zatím jedinou potvrzenou oběť v Česku – ostravskou Sumitru.

„Pro pražskou zoologickou to asi problém bude, poněvadž obě slůňata dovršila dva roky života a pomalu se dostávají do kritické fáze,“ uvedl vrchní chovatel slonů v Zoo Praha.

Virus podle něj zabije možná až polovinu slůňat narozených v zajetí. Léčba je náročná a úspěšná jen asi ze 30 procent. Prevence – například úmyslné stresování slonů – je teprve v experimentální fázi.

Tagy: