Franz: Babišovi dělá kampaň vláda. I kdyby měl 10 zlatých rybek, nevysnil by si takový štáb

Vladimír Franz v pořadu K věci

Franz o Babišově kandidatuře

Andrej Babiš na sobě musí v prezidentské kampani zapracovat, oproti ostatním je však ve výhodě, domnívá se Vladimír Franz, kandidát z historicky první přímé volby prezidenta republiky. Vládnoucí koalice podle něj rozmělnila podporu pro ostatní uchazeče o prezidentský post a bývalému premiérovi zároveň nechtěně dělá kampaň sama: „Ani kdyby měl Babiš deset zlatých rybiček, nevysnil by si tak úžasný volební štáb, jaký má: vládu České republiky,“ říká Franz v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Šéf ANO Andrej Babiš je podle bývalého prezidentského uchazeče a profesora dramatických umění Vladimíra Franze jediným „opozičním“ kandidátem v blížící se volbě hlavy státu: „Kdybychom měli všechny kandidáty stejné, vypadalo by to jako kandidátka národní fronty za komunismu.“ Expremiér je podle něj ve výhodě i díky tomu, že vládní koalice svoji podporu rozdělila mezi několik kandidátů, čímž jejich šance „rozmělnila“.

„I kdyby měl kouzelnou hůlku, kouzelný prsten nebo deset zlatých rybiček, v životě by si ani nevzpomněl na tak úžasný volební štáb, jaký má: vládu České republiky. Kampaň se mu vlastně dělá sama,“ domnívá se umělec. Jaké šance na úspěch Babišovi připisuje, Franz v pořadu K věci nechtěl sdělit. Předseda nejsilnější opoziční strany má však v jeho očích výhodu i díky tréninku z vykonávání funkce premiéra. Nicméně prý bude muset zapracovat na svém temperamentu.

Prezidentská kampaň už není „sousedská“

Franz nespatřuje problém v tom, že má expremiér Babiš, který patří k nejbohatším lidem v České republice, vliv také na některé vydavatelské domy. „Média ovládá fůra lidí a každé médium někomu patří. Je otázka, jak se s tím dá naložit (z pozice prezidentského kandidáta – pozn. red.).“

Přímá volba prezidenta se od jejích začátků podle Franze vyostřila. Kampaň už nemá „sousedské“ rysy, ale naopak je vyhrocená a plná nenávisti. K volbě prý lidé dříve přistupovali s vyšším respektem. „Kampaň nebyla nějaká konfliktní a napjatá. Naopak byla spíše sousedská. Doba, Evropa i svět ale pokročily a vše se vyostřilo. Všechno je v konfliktu a často i ve špatně skrývané nenávisti. A vše navíc zhrublo,“ posteskl si umělec.

Tagy: