Blatný: Každému je jasné, že v 5. stupni budeme ještě dlouho. Potřebujeme stav nouze

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Tisková konference po jednání vlády

Vláda ve středu vzala na vědomí metodický pokyn ministerstva zdravotnictví k očkování proti covidu. Od 15. ledna se spouští Informační systém infekčních nemocí (ISIN). Do toho se budou moci jako první registrovat senioři nad 80 let. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zároveň uvedl, že vláda projedná žádost o další prodloužení nouzového stavu kvůli koronavirové epidemii v pondělí.

„Očkovací strategie byla představena před Vánoci, dnes jsme dali na vědomí vládě metodický pokyn. Definuje, jak vypadá očkovací centrum, velkokapacitní centrum a jak probíhá vakcinace,“ uvedl ministr na středeční tiskové konferenci.

Nynější rozhodnutí vlády je tak pouze faktickým potvrzením již dříve představeného. Podle Blatného budou mít všechna očkovací centra povinnost hlásit očkované do ISIN a používat potřebný skladový software. V metodickém pokynu jsou také podrobnosti o vybavení centra, potřebném personálu nebo předcházení nežádoucím reakcím.

Vláda počítá s tím, že s očkováním pomohou i praktici. Ti by měli seniory obvolávat a měli by dostat přesně takový počet dávek, kolik seniorů bude mít zájem. „Je nastavena spolupráce s praktickými lékaři. Budou aktivně obvolávat seniory. Jedná se i s obcemi, které mohou použít rozhlas nebo jiný kanál,“ doplnil Blatný s tím, že senioři budou mít k registraci dostatek informací.

V praxi se ale senioři spíše spoléhají na pomoc od svých rodinných příslušníků.

Počet naočkovaných se denně zveřejňovat nebude

Ministerstvo podle Blatného neplánuje zveřejňovat denní data o počtech vyočkovaných vakcín a naočkovaných lidí proti covidu. „Zatím si myslím, že přednější je přesnost dat před jejich poskytnutím,“ uvedl. Až budou nemocnice data včas hlásit, bude mít ministerstvo k dispozici on-line portál, kde bude sledovat informace průběžně. Zveřejňovat chce ale data týdně. „Bude to pěkný, přehledný, pravidelně vydávaný soubor informací,“ doplnil.

Očkovat proti covidu se začalo v Česku 26. prosince, dosud bylo podle dnešního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) zaevidováno přes 61 000 naočkovaných, podle odhadů reálně očkovaných může být až 75 000. Vakcíny dosud dorazilo zhruba 169 000 dávek.

Až bude dost vakcíny, bude podle Blatného možné očkovat až 100 000 lidí denně. Polovinu by měli očkovat praktičtí lékaři.

Vláda chce prodloužit nouzový stav

Žádost o další prodloužení nouzového stavu projedná vláda v pondělí. „Jak je asi každému jasné, současná situace nepředpokládá, že by se mohlo dne 22. nebo 23. ledna přejít do nižšího stavu, neřkuli do stavu, který je možný bez nouzového stavu. To znamená, že budu navrhovat vládě požádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu,“ uvedl Blatný.

S nutností platnosti nouzového stavu počítá protiepidemický systém PES, Česko je aktuálně v jeho nejrizikovějším, pátém stupni.

Tagy: