GALERIE: Moře, plavky, hory, ale i rybaření nebo kombajn. Jak si politici užívají léto?

Někteří vyrazili k moři, jiní do hor nebo po Česku. Další se vydali sportovat, rybařit, na pole v kombajnu nebo zůstali doma opravovat chalupu. Léto je v plném proudu a užívají si ho i čeští politici. Někteří poslali CNN Prima NEWS fotku z prázdnin, jiní ji sdíleli na sociálních sítích. Jak si je kdo užívá?

Premiér Petr Fiala (ODS) vyrazil s rodinou do Chorvatska. „Každý z nás jezdí rád na dovolenou, já také. Dříve jsem dovolenou trávil pracovně, volného času jsem využíval k psaní knih. Postupně jsem ale dospěl k tomu, že člověk potřebuje i odpočívat,“ napsal na sociální sítě předseda vlády s tím, že má rád moře, hodně plave, čte a rád tráví čas i s rodinou a přáteli. Místo fotografie v plavkách z dovolené ale k příspěvku přidal snímek, jak sedí v kvádru na židli a usmívá se.

K moři vyrazili ale i další politici. S manželkou a dcerami byl Chorvatsku i šéf poslanců ODS Marek Benda. Do stejné země se vydala i poslankyně STAN Barbora Urbanová.

Mezi další oblíbené destinace českých politiků patří Řecko. Tam se vydal předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný se svými třemi dětmi. „Týden s Amálkou, Míšou a Vendelínem. Odpočinek, spolu. Dlouho jsem jim to sliboval a teď to konečně vyšlo. Bylo to moc fajn,“ vzkázal na Facebooku z a přidal několik vzpomínek.

S rodinou tam vyrazil i bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN), který poslal redakci CNN Prima NEWS fotku. A na řecké Krétě odpočíval i bývalý premiér a šéf ANO Andrej Babiš, který své fanoušky pravidelně zásoboval snímky z cest na svém Instagramu.

Fotografii v plavkách od moře se synem přidala na sítě i místopředsedkyně Sněmovny za ANO Jana Mračková Vildumetzová. „I já s rodinou odcestovala na dovolenou a jsme rádi, že se v parných dnech můžeme zchladit v moři,“ posílala v červenci pozdravy.

Její stranická kolegyně a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová zase vyrazila na Mallorcu. „Byla jsem tam s rodinou po třech letech na týden a bylo to moc fajn. Trávila jsem čas s malým vnoučkem,“ popsala svou dovolenou pro CNN Prima NEWS s tím, že plánuje už maximálně jen nějaké výlety po České republice.

K moři se chystali i místopředsedové Sněmovny Jan Skopeček (ODS) nebo Karel Havlíček (ANO). První jmenovaný redakci řekl, že chce navštívit s rodinou nejbližší moře, takže plánoval Chorvatsko nebo Slovinsko. Havlíček má v srpnu letět s rodinou do Portugalska. Fotku od moře s dcerou poslal CNN Prima NEWS i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

U moře jinak i aktivně v horách

Netradiční dovolenou u moře měla místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN), která navštívila Belgii. I ona poslala redakci snímek z cest. Její stranický kolega a poslanec Josef Flek zase CNN Prima NEWS řekl, že se chystá do Norska na ryby.

Někteří politici trávili dovolenou aktivně. Například šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová vyrazila s manželem do hor. Na sociálních sítích sdílela fotografie z Julských Alp. „Dovolenou jsme s manželem trávili vyloženě aktivně. Nejen turistikou, ale i cyklistikou nebo plaváním,“ svěřila se CNN Prima NEWS.

Do hor se chystá ale i předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Na konci srpna plánuje výlet do Krkonoš. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) zase strávil kus dovolené v Beskydech. Lidovec Výborný ještě s dětmi navštívil Kokořínsko.

Utrácejme peníze v Česku

Cestování po Česku si ale užívají i další politici. Například Skopeček redakci řekl, že dominantní část léta bude trávit s rodinou v tuzemsku, plánoval navštívit severní Moravu nebo jižní Čechy. Na Facebook přidal fotografii z vlaku. „V Česku je spoustu krásných míst a i vzhledem k ekonomické situaci je dobré utrácet peníze ve své vlastní zemi,“ sdělil CNN Prima NEWS.

Po republice se vydal s rodinou i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Zdravím vás z dovolené ze severních Čech z hradu Sloup. S rodinou nejraději cestujeme po Česku, protože je tady pořád co objevovat. A letos to nebylo jinak,“ přidal vzkaz k fotografii na sociálních sítích s tím, že ve volných dnech i běhá.

Po Česku cestoval i bývalý dvojministr Havlíček, který je, jak sám říká, „orientovaný na kotlík“. „Každý rok vyrážíme s rodinou a s partou známých na kotlík výlety, to jsou lokálky, nádražky a podobně. Vždycky jdeme od vsi ke vsi a přespíme v nějakém penzionu. Když někde vidíme nějaký minipivovar, tak to využijeme, jinak hodně šlapeme a máme v batohu špekáčky, které opékáme,“ vyprávěl a redakci CNN Prima NEWS poslal fotku z výletu se svým psem z jižních Čech.

Na rybách, s rodinou i v kombajnu

Doma v jižních Čechách si užívá volno i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Rybařím a odložil jsem telefon. Těším se, jestli chytnu nějakou štiku,“ usmíval se. Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) zaslala snímek, jak tvořila s dětmi ve vesnické knihovně.

Chvíle s rodinou si užívá i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Poprvé mně svěřili vnuka a myslím, že mi to jde,“ přidal fotografii s miminkem na sítě. Kandidát na prezidenta a senátor Marek Hilšer zase sdílel fotku s dětmi a manželkou na koupališti.

Rodinu si užívá i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Ten v srpnu oslavil dva roky svého syna. Na sociální sítě přidal snímky, jak se synem jí nanuk. Po více než půl roce šel navíc běhat.

Sportem si o prázdninách krátí čas i šéf SPD Tomio Okamura. Ten na Facebook přidal fotografii z posilovny. Dovolenou na léto neplánoval. „Ale třeba někam pojedu, nevím,“ řekl v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS.

Netradičně tráví letní dny ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). O něm se ví, že je zemědělec. Na Facebook přidal své fotografie v kombajnu. „Jsou dny, na které se člověk celý rok opravdu těší, a pro mě to jsou i dny, kdy se člověk dostane do lánů a za volant kombajnu, jako tento víkend. Vůně strniště, pohled na nádherné klasy, sklizené pole a na obilí, které se odváží z pole. To je prostě pocit a stav, který od dětství miluji,“ napsal s tím, že letošní úroda „vůbec nevypadá špatně“.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) si prý léto zatím „moc neužívá“. Na sítích má pouze fotku s pivem, jak se šel podívat na zahájení sezony fotbalové Dukly. Na dovolenou nevyrazila ani jeho stranická kolegyně a poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková, která redakci poslala fotku ze zahrady.

Kutilové na stavbě i zahradě

Na prázdniny nikam neodjel ani poslanec ODS Jiří Havránek. „Mám povinnosti vůči své nemovitosti, kterou přestavuji. Přeji si, abychom co nejdřív bydleli, takže celé léto věnuji stavbě,“ vzkázal CNN Prima NEWS. Opravám a zvelebování chalupy věnoval volné dny i poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Fotku při práci na zahradě sdílel na sítích i kandidát na prezidenta Petr Pavel. „Potřeboval jsem odkopat svah, vysušit a odizolovat obvodní zeď naší chalupy. Pozval jsem si odborníka a vyklubal se z něj takový zedník Lorenc jako z filmu Na samotě u lesa. Řekl mi, co by ‚se mělo udělat' a zase odjel. A když jsem si všechno vykopal, odvozil, nahodil, odizoloval a zasypal kačírkem, přijel to omrknout a řekl, že ‚může být‘,“ vtipkoval na Facebooku.

Tagy: