Ostrá přestřelka poslanců kvůli Babišovi. Padla slova o denacifikaci i agresi vůči ANO

Andrej Babiš a Karel Havlíček v Táboře

360° (805)

Andrej Babiš (ANO) svými slovy rozděluje společnost. V pořadu 360° to řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Narážel na výroky bývalého předsedy vlády, který na jedné ze svých cest po obcích v Česku označil své odpůrce za „fašisty a nacisty“. Poslanec Patrik Nacher (za ANO) se šéfa opozičního hnutí na CNN Prima NEWS zastal.

„Není to právě Andrej Babiš, který společnost bohužel opakovaně dramaticky rozděluje?“ tázal se svého kolegy z poslaneckých lavic Nachera Výborný a připomněl, že expremiér, který si aktuálně stěžuje na agresivitu a nadávky od svých odpůrců, tyto lidi veřejně označil za „fašisty a nacisty“. „Skutečně jsme tu v situaci, kdy tu budeme řešit nějakou denacifikaci jako (ruský prezident) Vladimir Putin na Ukrajině?“ pokračoval dále šéf lidoveckých poslanců.

Sám expremiér o několik hodin dříve pro CNN Prima NEWS svá slova vysvětloval. „Je to vytrhnuté z kontextu. Pán z deníku Právo napsal názor, že v novodobé demokracii toto v Evropě neexistuje, a bylo to kdysi za nacistů v Itálii a fašistů v Německu. Nikdy jsem to neříkal, jen odkazuji na článek,“ dušoval se Babiš v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

Přímo na mítinku v Táboře však Babiš o svých odpůrcích, kteří na něj v tu chvíli pokřikovali a nadávali mu, prohlásil: „To jsou fašisti a nacisti. To jsou voliči PirStanu a Spolu. To jsou lidi, kteří jsou nebezpeční“.

Zákonodárce za hnutí ANO a kandidát této partaje na pražského primátora Patrik Nacher bývalého předsedu vlády hájil. „Já, jak jsem viděl ten záběr, tak je to reakce na situaci, která je přímo na místě, a není to označení všech,“ reagoval poslanec s dovětkem, že na místě nebyl. Zdůraznil však, že on sám takový slovník nepoužívá.

Nacher: Nadávají mi, že jsem Putinova děvka či nácek

Nacher v pořadu 360° zároveň zmínil, že podobné agresi musí čelit i on a další kolegové z hnutí ANO. Připomněl například situaci před loňskými sněmovními volbami, kdy na mítinku hnutí ANO v Praze, kde byl Nacher volebním lídrem, kdosi vypustil skákací hrad.

Poslanec za Babišovo hnutí si prý také často musí vyslechnout spršku nadávek a údajně i od členů stran současné vládní koalice. „Od Putinovy děvky přes lůzu, přes fašistu a nácka. Ten slovník tu bohužel je,“ poznamenal Nacher. Agrese je prý ve společnosti již delší dobu, a to na obou stranách.

Zásah na chlapce musí vyšetřit policie, shodli se poslanci

Oba zákonodárci zároveň komentovali policejní zásah třech strážců zákona v civilu, kteří drsným způsobem zadrželi 14letého chlapce s autismem právě na Babišově mítinku, tentokrát v Borovanech. Chlapec Babišovi ukradl reproduktor, který později na výzvy Babišovy asistentky vrátil, ale následně ho trojice policistů zpacifikovala a jeden z nich mu dokonce zaklekl na krk.

„Je nepřijatelné, bez ohledu na to, o jaký mítink politické strany či politika se jedná, aby tímto způsobem, jak jsme byli konfrontováni, bezpečnostní složky postupovaly,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Výborný. Sám dodal, že je pro důsledné vyšetření i zapojení Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

V této věci podobně mluví i Nacher. „Budu sám rád, když se to vyšetří. Nemám s tím problém,“ pronesl lídr ANO pro podzimní volby na pražský magistrát. Zároveň odmítá slova, že policisté slouží hnutí ANO, potažmo Babišovi. „My jsme v opozici a nemáme na to sebemenší vliv,“ dodal Nacher.

Vášně totiž vyvolal i fakt, že policista, který zaklekl na chlapce v Borovanech, byl na mítinku vyfocen s kšiltovkou s heslem „Silné Česko“. Jde o čepice, které Babiš a jeho tým už několik let rozdávají svým příznivcům. Kromě toho zaujal také zásah policistů na Babišově mítinku v Českém Krumlově, kterak v civilu zadrželi jistou ženu a naložili ji do neoznačeného auta.

Tagy: