OBRAZEM: Současný šéf, bývalá ministryně spravedlnosti i herec. Kdo se dostal do Senátu?

Senátní volby jsou u konce, do horní komory Parlamentu se dostalo několik nových i staronových tváří. Neúspěšnější byla ve volbách koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), která získala dohromady 18 mandátů. Hnutí ANO obsadilo tři místa, STAN i uskupení Senátor 21 po jednom. Neuspěli Piráti ani SPD. Kdo všechno se dostal do Senátu?

V úvodním kole senátních voleb, které se konalo před týdnem společně s obecními volbami, byli zvoleni tři kandidáti. Mandáty obhájili Jiří Růžička (navržen za TOP 09) z klubu Starostů a Ladislav Václavec (ANO) a lidovce Petra Šilara v Senátu nahradí Petr Fiala (za KDU-ČSL).

V druhém kole voleb vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). ODS získala dohromady osm křesel, KDU-ČSL sedm a TOP 09 tři mandáty. Hnutí STAN a Senátor 21 po jednom. Hnutí ANO slavilo úspěch v prvním kole, kdy kromě Václavce postoupilo dalších 17 kandidátů. Ve druhém kole ale uspěli pouze dva z nich.

Do Senátu se dostal i Jan Paparega (ProMOST), Marek Slabý (BEZPP za T2020) – s podporou Spolu, Daniela Kovářová (BEZPP za NK) a Jana Zwyrtek Hamplová (BEZPP za NEZ).

Na podrobný přehled, kdo nově usedne v Senátu, se podívejte ZDE. Volby jsme pro vás celý den sledovali ZDE.

Tagy: