Trump se může zbláznit. O případném útoku vás informuji, měl slíbit Číně americký generál

Generál Mark Milley obešel Trumpa

Generál obešel Trumpa

Prezident Donald Trump by se mohl zbláznit, a tak musíme udělat vše pro to, aby se nedostal k jadernému tlačítku. Tak by se podle knihy Peril dal shrnout utajený plán generála Marka Milleyho. Ten po útoku na Kapitol letos v lednu dospěl k názoru, že bývalého amerického prezidenta postihla po prohraných volbách vážná duševní krize a že je nutné jednat bez jeho vědomí.

Zákulisí akce popisuje nejnovější kniha, kterou poslepovali američtí novináři Bob Woodward a Robert Costa, s názvem Peril. Byla to zrada, nebo chladná a oprávněná úvaha? Generál Mark Milley 8. ledna, krátce po útoku na Kapitol, svolal do Pentagonu schůzku vrchních velitelů. Milley se totiž podle knihy, kterou cituje americká CNN, obával, že Trump věří ve spiknutí a že by mohl ohrozit národní i světovou bezpečnost.

„Prezident křičel na úředníky a konstruoval si vlastní alternativní realitu o nekonečných volebních spiknutích,“ píše se v nové knize. Tak Milley údajně líčil velitelům Trumpovo chování. Pak jim rozkázal, aby bez jeho vědomí od nikoho nepřijímali rozkazy. Chtěl tím prý ochránit celý svět před případnými neuváženými činy bývalého prezidenta.

Generál působil jako nejvyšší vojenský poradce ke konci vlády Donalda Trumpa a doposud zastává post předsedy sboru náčelníků štábů. Zaznívají výzvy k jeho odstoupení. Milley podle nich porušil téměř posvátný princip civilní kontroly a subordinace.

„Ztratil důvěru aspoň poloviny občanů, všech, kdo si myslí, že překročil své pravomoci a porušil zásady vztahů mezi armádou a civilním sektorem,“ zhodnotil důstojník Alexander Vindman.

Slavní novináři Bob Woodward a Robert Costa vyzpovídali na dvě stě lidí, aby zmapovali poslední dny Donalda Trumpa v Bílém domě. Zjistili například i to, že Milley údajně za zády prezidenta Trumpa volal i čínskému protějšku, aby ho ujistil, že USA na Čínu nezaútočí.

Oznámení o chystaném útoku

„Nezaútočíme na vás a ani proti vám neprovedeme žádné bojové operace. Kdybychom na vás měli útočit, včas vám zavolám. Nebude to překvapení,“ cituje ho kniha.

To pobouřilo důstojníka Vindmana. „Co se tam píše o Číně, mi především připadá úplně absurdní. Nedokážu si představit, že by varoval protivníka před nadcházejícím útokem.“

Republikán Marco Rubio na základě obsahu knihy vyzval prezidenta Bidena, aby Milleyho okamžitě zbavil funkce.

Tagy: