GLOSA: Čunek vrátil tvrdý úder. Jak dlouho bude Filip Neruda fňukat kvůli slovu chlapče?

Filip Neruda ve volebním štábu hnutí STAN

Čunek se chce stát šéfem lidovců

Asi žádný mladý člověk nemá rád, když starší oponent bagatelizuje jeho názory jen kvůli věku. Reakce lidoveckého senátora Jiřího Čunka na zbytečný a zcestný rýpanec Filipa Nerudy byla ovšem trefou do černého. Syn europoslankyně a členky Starostů Danuše Nerudové není zdaleka jediným uživatelem sociálních sítí, který má potřebu vnucovat parlamentním stranám, kam by se podle něj měly ubírat. Poté, co jej Čunek uzemnil, začal Neruda fňukat s tím, že šlo o zbytečný útok na jeho věk. Samotná podstata věci mu ale očividně uniká.

Vše začalo, když Filip Neruda na sociální síti X zareagoval na Čunkovo rozhodnutí kandidovat na předsedu lidovců. „Ne asi, KDU je až moc liberální, chce to přitvrdit,“ okomentoval ironicky Čunkovo prohlášení, že se lidovci odklonili od jejich konzervativní filozofie.

Byl tento rýpanec opravdu na místě? Ono je klidně možné, že jsou lidovci příliš málo progresivní a liberální na syna členky hnutí STAN. To ovšem nic nemění na tom, že se částečně od své konzervativní filozofie skutečně odklonili.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Filip Neruda nejspíš nepochopil, že cílem představitelů KDU-ČSL je mobilizace potenciálních voličů. To jsou často rodiny s dětmi a křesťané z jižní Moravy. Rozhodně to není Filip Neruda ani jiný volič hnutí STAN, který rád na internetu mistruje ostatní vládní strany a přeje si, aby se tyto subjekty více přiblížily jeho vidění světa.

Přiznejme si, že každá vládní strana tak trochu ztratila svou vlastní identitu. Ono by bylo překvapivé, pokud by se tak ve čtyřkoalici (dříve pětikoalici) nestalo. Čunek před sjezdem lidovců logicky vystupuje proti svým stranickým oponentům, kterými jsou Marian Jurečka a Marek Výborný. Oba dva jsou pevnou součástí vlády, a jsou tak rovněž odpovědní za nízké preference strany.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Filip Neruda glosoval Čunkův zájem o vedení lidovců. Dosud jsi byl pouze synem, rýpl si senátor

Pokud Čunek nyní kritizuje současné vedení strany a mluví o ideologických změnách, jde o zcela pochopitelný krok. Část uživatelů na sociálních sítích ovšem pobouřilo, že dlouholetý senátor a starosta Vsetína zřejmě nebude naslouchat radám náctiletého syna političky z konkurenčního hnutí, jak zachránit vlastní stranu.

„Tvůj politologický rozbor si, chlapče, vezmu k srdci, až v životě dokážeš i něco jiného než být synem,“ reagoval Čunek na Nerudův rýpanec. V té chvíli se do sporu vložilo několik koaličních politiků a aby toho nebylo málo, tak i Nerudův tatínek. Všichni společně Čunka pokárali za to, co si dovolil.

Ano... Lidovecký politik, který je známý svým přímým vystupováním, si mohl odpustit tykání. Mohl se také vyvarovat slova „chlapče“. Čunkovým kritikům ovšem uniká podstata věci. Senátor dal jasně najevo, že ho Nerudovo blábolení zasahující do interních záležitostí KDU-ČSL nezajímá. V tom je hlavní sdělení. A pokud Filip Neruda rozdává na sociálních sítích rány, měl by být schopen je i přijímat. Místo toho zatím fňuká nad útokem na věkovou skupinu.

ČTĚTE TAKÉ: Volby by vyhrálo ANO, uvádí nový průzkum. Do Sněmovny by se dostalo pět stran

Tagy: