Do voleb Spolu, ale... Z ODS zní hlasy o seškrtání míst pro TOP 09 a lidovce

Během podzimu by se mělo rozhodnout, jestli budou strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL v dalších sněmovních volbách znovu kandidovat pod značkou Spolu. Lídři občanských demokratů, které CNN Prima NEWS oslovila, jsou pro pokračování koalice. Někteří však upozorňují, že ODS by měla mít víc míst na kandidátkách než před čtyřmi lety, protože je silnější – zatímco topka i lidovci ztrácejí.

Pro pokračování koalice jsou premiér Petr Fiala i první místopředseda ODS a ministr financí Zbyněk Stanjura. „Je to preferovaná varianta. Když zvažuji možné scénáře, tak v tuhle chvíli přináší tahle varianta naději na to, že bychom mohli znovu vyhrát a sestavovat vládu,“ řekl CNN Prima NEWS Stanjura.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrad změnil dohodu, peníze pro Pavlovou chtěl zvlášť, říká Jurečka. Trapné, má jasno Schillerová

„Já mluvím o koalici Spolu jako o konceptu, který se osvědčil a o kterém si z mnoha důvodů myslím, že má pokračovat. Když mluvím se svými partnery z TOP 09 i z KDU-ČSL, tak vyjadřují stejný pocit,“ řekl Fiala minulý týden Blesku.

Ve spolupráci všech tří stran si přeje pokračovat i senátor a člen výkonné rady Petr Nytra. „Jsem pro to pokračovat ve Spolu. Možná se mi připisuje špatně jeden výrok, kdy jsem říkal, že se o tom musíme bavit. Protože v ODS byli od začátku někteří proti Spolu. Nebavit se by nebylo nejlepší řešení. Ale dodával jsem, že ze zkušeností ze senátní kampaně vidím, že je lepší jít Spolu,“ vysvětlil Nytra.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Piráti zpět ve vládě? Ano, když tím zastavíme extremisty. Lipavský byl víc TOPák, říká Pekarová

Zásadní podle něj je, že v koalici Spolu nedošlo během minulých sněmovních voleb k tomu, co se přihodilo Pirátům a STAN. Starostové tehdy díky kroužkování přeskočili pirátské kandidáty a nakonec získali 33 zákonodárců, zatímco Piráti obhájili jen čtyři mandáty.

Členka výkonné rady a náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija poukázala na to, že spojenectví se ODS vyplatí hlavně v Praze. „Já jsem určitě pro Spolu. V Praze to dává smysl, zejména spojení s topkou. Svoje voliče v Praze má a mít bude,“ reagovala pro CNN Prima NEWS Udženija.

Tratit mohou lidovci

Další vysoce postavení členové ODS však upozorňují i na to, že pokud má jít strana do voleb znovu pod hlavičkou Spolu, musí se změnit rozložení sil na kandidátkách – a to ve prospěch ODS. „Poměr se určitě musí upravit. Tratit na tom můžou lidovci, ti nemají v průzkumech ani pět procent. ODS má trojnásobek proti TOP 09 a pětinásobek proti lidovcům, to se musí vzít v potaz,“ řekl redakci jeden ze zdrojů.

„Určitě musí dojít ke změně poměru, kolik lidí bude na kandidátkách z jaké strany a jaké obsadí pozice. ODS roste a ostatní ztrácejí. Musí být jiný klíč pro sestavování kandidátek než posledně,“ potvrdil další z oslovených.

Otázkou je, jak velký problém to pro TOP 09 a lidovce bude. Už když se skládala koalice před čtyřmi lety, obsazování kandidátek bylo často obtížné a provázelo ho mnoho sporů. Už tehdy si ale strany rozdělily kandidátky poměrně podle svých sil – vycházely z předvolebních průzkumů a posledních voleb. Ve volbách v roce 2021 obsadili na kandidátkách občanští demokraté téměř pětapadesát procent, z celkových 380 míst se jednalo o 205 pozic. Dalších 93 kandidátů měli lidovci a 82 připadlo TOP 09.

Ne všichni jsou ze Spolu nadšení

O pokračování spolupráce s topkou a lidovci jednalo začátkem října širší vedení ODS. Debatovalo se hlavně o výsledcích krajských a senátních voleb, ale také o tom, jestli ve sněmovních volbách kandidovat znovu pod značkou Spolu. Špičky ODS ale žádné rozhodnutí nepřijaly. „Tam ještě rozhodnutí nepadlo. Důležitá je jednoznačná podpora pro Petra Fialu a ODS pro pokračování ve čtyřkoaličním formátu, který teď nastává,“ komentoval tehdy ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Ne všichni jsou ale podle informací CNN Prima NEWS z pokračování koalice nadšení. Někteří poslanci by si přáli, aby šla ODS samostatně a byla z ní opět „ta velká strana“. Veřejně o tom ale nechtějí moc mluvit. Jeden z mála, kdo vystupuje proti koalici Spolu, je bývalý europoslanec Jan Zahradil.

Po krajských volbách se podle něj ukázalo, že se pokus o rebranding ODS v podobě koalice Spolu vyčerpal. „Současné vedení ODS si to nepřizná, protože s tímto projektem spojilo celou svou politickou existenci. Je však třeba vystoupit z tohoto bludného kruhu, vyvázat se ze Spolu, začít se zas chovat autonomně,“ uvedl koncem září Zahradil.

Kritický je i úspěšný jihočeský hejtman Martin Kuba, který v krajských volbách kandidoval pod samostatnou značkou ODS, kampaň ale stavěl především na svém jméně. Pro CNN Prima NEWS už dříve řekl, že současný projekt koalice Spolu už nefunguje. „Říkat, že koncept Spolu je dobře jenom proto, že uspěl na jižní Moravě pod vedením Jana Grolicha (KDU-ČSL), to takto nejde překládat. Koncept Spolu se vyčerpal,“ uvedl.

Definitivní rozhodnutí, zda trojice stran půjde v koalici Spolu, by mělo padnout během podzimu. Čeká se také na sjezd KDU-ČSL, na kterém si lidovci budou volit nové vedení. Kromě Mariana Jurečky se o post předsedy bude ucházet i nynější ministr zemědělství Marek Výborný. Ten je stejně jako Jurečka nakloněn koalici Spolu. Proti spolupráci se staví například senátor Jiří Čunek, který v pondělí rovněž oznámil kandidaturu na šéfa lidovců.

VIDEO: Mám si nasadit uši jako zajíc? Starý profesor možná neosloví každého, promluvil Fiala o své formě a pobavil internet

Tagy: