GLOSA: Fotbaloví fanoušci, měli jste šanci, zazdili jste ji

Fotbalisté pražské Sparty slaví double. Po oslavě ligového titulu o pár dnů později přidali triumf v MOL Cupu. Radost letenských však není jediným aspektem, který spojuje sobotní zápas s Mladou Boleslaví a středeční finále s Plzní. Dalším společným jmenovatelem je absolutní chaos po závěrečném hvizdu rozhodčího, nejrůznější šarvátky a zásah policie. Co tedy vzkázat fanouškům Plzně a Sparty, kteří se rvali přímo na hřišti nebo házeli židle po novinářích? To samé, co jednou řekl Pepik Hnátek Jardovi Kuželovi: Měl jsi šanci, prosr*ls ji!

Fotbalová Sparta prožívá nádherné sportovní období. V sobotu si zajistila obhajobu ligového titulu, když v předposledním kole nadstavby rozdrtila domácí Mladou Boleslav 5:0. Ve středu dovršila pohádkový sen, jelikož ve finále MOL Cupu porazila Plzeň 2:1, a získala tak double.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsný konec fotbalového poháru. Fanoušci Sparty a Plzně se poprali přímo na trávníku

To se letenským naposledy povedlo v roce 2014. Tehdy ve finále porazili také Plzeň – kdo by nepamatoval na bláznivý a deštivý penaltový rozstřel, který skončil až v desáté sérii. Kaňkou na nebývalém úspěchu pražského klubu v letošní sezoně jsou ale problémy fanoušků s policií. Zdá se, že se z toho začíná stávat běžná rutina.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Když v sobotu rozhodčí naposledy pískl do píšťaly, někteří fanoušci Sparty se vydali na trávník, aby oslavili zisk mistrovského titulu. Nutno zmínit, že z historického hlediska nejde zrovna o neobvyklý akt. Mladá Boleslav ale ke sparťanské euforii neměla příliš velké pochopení.

Došlo na zásah těžkooděnců a stříkání slzného spreje do obličeje, což odnesly i některé děti. Ve veřejném prostoru se pak objevila kritika (z části určitě oprávněná) na mladoboleslavské organizátory i na policii.

Nu... Fanoušek o pár dní později dostal šanci ukázat, co v něm skutečně je. Co se stane, když dá policie fandům větší prostor? Plzeňští hooligans vběhnou na hřiště a začnou hecovat rivaly ze Sparty. Ti zareagují, načež se strhne bitka přímo na hřišti. Mezitím se samotní hráči z obou klubů snaží dostat do bezpečné vzdálenosti od konfliktů a na stanoviště reportérů z České televize létají plastové židle z tribuny.

Sečteno a podtrženo... Jak fanoušci naložili s šancí ukázat se v lepším světle a dát policii jasný signál, že její zásahy na stadionu do budoucna nebudou tolik potřeba? Nejlépe by to shrnul asi Pepik Hnátek z Okresního přeboru, když se rozčílil na Jardu Kužela: Měl jsi šanci, prosr*ls ji!

Ono to bez policie asi nepůjde...

Tagy: