GLOSA: Klinická smrt SPD? Okamura vytáhl do boje proti Ukrajincům, kteří prý pytlačí ryby

Tomio Okamura

Okamura vytáhl do boje proti Ukrajincům, kteří prý pytlačí ryby

Co byste dělali, kdybyste byli politickým hnutím, které z jedné strany „vyžírá“ Andrej Babiš s Filipem Turkem a z té druhé Kateřina Konečná? Já ani vlastně sám nevím. Tomio Okamura a jeho SPD si po debaklu v evropských volbách asi dobře uvědomují, že by se příští rok vůbec nemuseli dostat do Sněmovny... No a tak přitvrdili. Nejdříve se „vypořádali“ se zabijáckými chirurgy tmavé pleti, nyní Okamura vytáhl do boje proti Ukrajincům, kteří údajně pytlačí ryby na Plzeňsku.

Představitelé SPD v posledních měsících nezažívají zrovna šťastné období. V červnových volbách do Evropského parlamentu nezabránilo debaklu ani jejich spojení s Trikolorou. Koalice vcelku těsně překročila pětiprocentní hranici a získala jeden mandát.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Političtí analytici často konstatují, že podstatná část voličů SPD pokukuje po hnutí ANO, tandemu Přísahy a Motoristů i po koalici Stačilo!. Okamura a spol. moc dobře vědí, že musí jednat, pokud se chtějí i po podzimních volbách 2025 udržet ve Sněmovně.

Začátkem srpna opoziční hnutí rozjelo novou kampaň, jejíž součástí jsou plakáty zacílené ostře proti směřování Evropské unie, Green Dealu či migraci. Nejvíce ve veřejném prostoru rezonovala fotografie muže tmavé pleti, který v zakrvácené košili svíral nůž. „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ‚chirurgové‘ z dovozu. Stop migračnímu paktu EU,“ stálo v příspěvku SPD.

Nyní SPD znovu vytáhlo do boje, tentokrát proti uprchlíkům z Ukrajiny, která se již třetím rokem brání brutální ruské agresi. Jde o možná nejbizarnější způsob kampaně, který hnutí doposud vedlo. „Rybáři z Horšovského Týna na Plzeňsku si stěžují, že jim Ukrajinci pytlačí ryby. SPD podporuje rybáře,“ napsal Okamura u videa, v němž vedl dialog s jedním z tamních rybářů.

Video v mnoha ohledech působí spíš jako nějaká parodie. Když místní rybář popsal bezcitné a zlé chování ukrajinských „nájezdníků“, kteří poctivým Čechům kradou ryby, Okamura s údivem prohlásil: „No tak to je neuvěřitelný.“ Poslanec a šéf druhého nejsilnějšího opozičního hnutí v zemi rovněž slíbil, že problém rybářů z Plzeňska otevře ve Sněmovně.

Svou absurditou to celé tak trochu připomíná satirickou billboardovou antikampaň, kterou ODS v roce 2010 vedla proti tehdejšímu předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. „Bojuji proti plžům, mlžům a hlavonožcům.“ Vzpomínáte? Připomeňme ale, že tehdy to byl jenom vtip.

Dnešní situace mimo jiné ukazuje smutnou skutečnost, že politik je schopný říct prakticky cokoliv, aby sebral pár hlasů konkurenční straně. Tento problém nicméně nepanuje jen v řadách opozice, zamyslet by se měla i pětikoalice.

VIDEO: Okamura hájí ostrou kampaň SPD. Nestrašíme, k pobodání migranty dochází každý den

Tagy: