GLOSA: Vlajky Palestiny na Pridu? Totální chucpe. Antisemitismus je ale „cool“ v každé době

No a co, že palestinská vlajka na duhových festivalech dává asi stejný smysl jako účast vegana v soutěži „Sněz tolik hovězích steaků, kolik dokážeš“. Nenávidění Židů je zkrátka „cool“ v každé době. Po německých nacistech, sovětských komunistech a neonacistech nyní převzala otěže část zástupců progresivní levice. Skoro to vypadá, jako by byl pro tuto skupinu antisemitismus společně s „rasismem naruby“ čím dál oblíbenější formou xenofobie.

O víkendu prošel centrem hlavního českého města průvod hrdosti Prague Pride. Stěžejním cílem akce je vyjádření podpory sexuálním menšinám. Pořadatelé i policisté odhadovali účast podobnou jako loni, tedy zhruba 60 tisíc lidí.

V duhovém průvodu šli z Václavského náměstí na Letnou někteří politici, zástupci velkých firem či organizací, velvyslanci, známé osobnosti, rodiny s dětmi, Češi i cizinci. No, a také hrstka lidí, jejichž IQ zřejmě spadá do záporných hodnot.

Platí to například pro osobu, která na akci přitáhla – zřejmě za účelem provokace – ruskou vlajku. Dále také pro skupinku anarchistů, již vyřvávali antikapitalistická hesla a samo sebou nezapomněli na palestinskou vlajku. „LGBT a palestinské vlajky? To je, jako kdyby kuřata nesla vlajku KFC,“ vystihl situaci poměrně přesně jeden z uživatelů na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chtěl léčit homosexualitu speciálními terapiemi. Teď známý kněz přiznal, že je sám gay

Propagaci palestinské vlajky si oblíbili i lidé na obdobných akcích v dalších evropských zemích. Jako příklad může posloužit Německo. V závěru letošního berlínského festivalu Internationalist Queer Pride účastníci a podporovatelé LGBT skandovali: „Od řeky (Jordán) až k (Středozemnímu) moři bude svobodná Palestina.“

To by de facto znamenalo zničení státu Izrael. Mimochodem, to je ten stát, v němž se duhové průvody (na rozdíl od sousedních zemí) pravidelně konají a kam například palestinští homosexuálové ze strachu z fyzické likvidace často prchají. Například letošního festivalu Tel Aviv Pride se podle agentury AP zúčastnily desítky tisíc lidí.

A jak je to tedy s LGBT v případu Palestiny? Drtivá většina obyvatel Gazy, ale i Západního břehu Jordánu, stejnopohlavní páry a další sexuální menšiny ostře odsuzuje. Za poslední roky se vlastně nic nezměnilo. Duhové oslavy v izraelském Tel Avivu jsou tak v přímém kontrastu s drsným, až bezcitným přístupem palestinských úřadů i společnosti k homosexualitě.

Lidem v Pásmu Gazy hrozí podle zákonů za homosexuální pohlavní styk desetileté vězení. Existují však i případy, kdy členové vládnoucího hnutí Hamás takového člověka popravili. „Nezkoušejte naši trpělivost,“ varoval podle deníku The Jerusalem Post před rokem syn velitele Hamásu LGBT komunitu s tím, že v Palestině není vítána. „I když to spáchají jednou, je nutné je zabít,“ řekl pak o gay komunitě šéf libanonského Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Debata o tom, že by snad stejnopohlavní páry v Gaze mohly adoptovat děti nebo se vdávat, je asi stejně stupidní jako účastník duhového festivalu s palestinskou vlajkou v ruce. Déjà vu? No jo vlastně... Co tedy lze o těchto aktivistech – kromě toho, že vykazují velké známky kretenismu a pokrytectví – ještě říct?

Zdá se, že antisemitismus bude „cool“ v každé době. Poté, co Židy chtěli odporným způsobem (zřejmě z důvodu závisti) vyhladit němečtí nacisté, přebrali brzy štafetu sovětští komunisté s celým zbytkem socialistického východního bloku. Proč? Sovětský svaz nedokázal skousnout, že nový stát Izrael nebude součástí sféry jeho vlivu.

Jenže i po rozpadu SSSR jsou tendence antisemitismu v Evropě všudypřítomné. Zcela jistě za tím stojí migrace z Blízkého východu a ze severní Afriky. Nenávidění Židů si nicméně oblíbili i někteří zástupci progresivní levice, kteří často holdují i dnes velice populárnímu „rasismu naruby“ a „pozitivní diskriminaci“.

Určitě je nutné odlišovat na jedné straně legitimní kritiku směřování židovského státu a izraelské vlády. Na straně druhé je ale třeba jasně odsoudit jakékoliv projevy a výzvy k antisemitismu. Protiizraelští aktivisté, kteří zároveň podporují LGBT komunitu, by také měli mít na paměti, že jim sice nikdo nebrání v tom, aby stáli za Palestinou, ale Palestina rozhodně nestojí za nimi.

Tagy: