Greta si nenechala ujít poslední Trumpův den ve funkci. Měj se staříku, vzkázala mu

Greta Thunbergová si naposledy, alespoň co se minimálně čtyř následujících let týče, rýpla do Trumpa jako prezidenta. S odstupujícím šéfem Bílého domu se ironicky rozloučila, a prozatím tak zakončila jejich vzájemné špičkování, které se táhne už několik let.

„Vypadá jako velmi šťastný stařík těšící se na zářnou a úžasnou budoucnost. Je moc pěkné to vidět!“ napsala Greta k fotografii Trumpa nastupujícího do helikoptéry. Slova nejsou vybraná náhodně. Velice podobnými výrazy totiž Trump v roce 2019 reagoval na vystoupení mladé aktivistky na klimatickém summitu OSN v New Yorku.

Poté, co Greta v emotivním projevu obvinila světové lídry, že jí svojí neekologickou politikou „ukradli sny a dětství“, a vyzvala je, aby se styděli, zveřejnil Trump na Twitteru následující příspěvek: „Vypadá jako velmi šťastná mladá dívka, těšící se na zářnou a úžasnou budoucnost. Je moc pěkné to vidět.“ Thunbergová reagovala tím, že si na svém twitterovém profilu změnila popis. Namísto „16letá klimatická aktivistka s Aspergerovým syndromem“ se popsala jako „Velmi šťastná mladá dívka, těšící se na zářnou a úžasnou budoucnost“.

A nebylo to zdaleka naposledy, kdy si Trump vzal mladou Švédku na paškál. Když v prosinci 2019 slavný časopis Time vyhlásil jako osobnost roku právě Gretu, reagoval americký prezident slovy: „Tak směšné. Greta musí zapracovat na svém problému se zvládáním hněvu a pak si zajít s kamarádem na nějaký dobrý starý film. Klid, Greto, klid!“.

I na to ale dokázala Greta či správci jejích sociálních sítí originálně zareagovat. Když Trump v listopadu v reakci na vývoj výsledků prezidentských voleb napsal na Twitter „ZASTAVTE POČÍTÁNÍ!“, sdílela Thunbergová jeho příspěvek se stejnými slovy, kterými ji americký prezident dříve počastoval, jen na konci příspěvku stálo: „Klid, Donalde, klid!“

Thunbergová velmi často kritizovala Trumpa kvůli jeho postoji k ekologii a klimatickým změnám. Zřejmě nejvíce ji rozdráždilo, když USA na popud Trumpa odstoupily od Pařížské klimatické dohody. V tomto ohledu tedy Greta změnu v Bílém domě zajisté kvituje. Joe Biden totiž slíbil, že příkaz k tomu, aby se Američané vrátili k plnění závazků dohody, podepíše hned první den ve funkci.

Tagy: