Grolich: Zlom přijde příští týden. Dozvíme se, jestli je potřeba zpřísňovat, nebo ne

Jan Grolich

PARTIE Terezie Tománkové 5.12.2021

Příští týden se ukáže, zda epidemie zpomaluje, řekl v pořadu Partie televize CNN Prima NEWS hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Podle něj se pak uvidí, zda je potřeba zpřísňovat opatření proti koronaviru. Na Moravě se podle hejtmana covidová situace lepší, vlna se ale šíří do Čech.

„Data z konce týdne jsou za mě aspoň pro Moravu trochu pozitivní. Vypadá to, že se u nás nákaza trochu zastavuje, což by mohlo znamenat, že za 14 dní by nápor v nemocnicích mohl začít klesat. Příští týden nám ukáže, jestli se čísla na Moravě opravdu zastaví, nebo jestli budeme dále růst,“ řekl v Partii Grolich.

Pokud opravdu přijde zlom, podle Grolicha nebude potřeba zpřísňovat opatření. Upozornil, že epidemie se ale šíří z Moravy do Čech. „Uvidíme, co to udělá v Čechách. Ale zatím si myslím, že zpřísnění nebude potřeba,“ řekl hejtman s tím, že je rád, že vláda nakonec alespoň současná opatření zavedla a že čísla začala stagnovat.

Jihomoravský kraj patří mezi nejpostiženější. Nemocnice byly v minulých týdnech na hraně kapacit a lékaři jsou čím dál vyčerpanější. Podle Grolicha je problém v tom, že vláda nepopulární opatření nedělá včas.

„Kdyby současná opatření byla vyhlášena před dvěma týdny, pomohla by. Teď pomáhají hlavně Čechám, ne na Moravě. Když se o opatřeních začínáme bavit, už měla být vyhlášena. Politici na takové kroky musí mít odvahu,“ zdůraznil.

O zpřísnění omezení mluvila v pořadu i náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Vláda podle ní nechystá lockdown, ale baví se o omezení hromadných akcí.

„Samozřejmě jsou ve hře další opatření, nicméně říkám, že bychom nemuseli dělat plošné restrikce, kdybychom byli více proočkovaní. To je základ. Nepočítáme s plošnými lockdowny, debatovalo se o omezení osob na hromadných akcích ve vnitřních prostorách,“ prozradila v Paritii Vašáková.

Tagy: