Skopeček: Vláda skončí, nepodpoří-li některá strana rozpočet. Nahrávám si vás, řekl Kolovratník

Poslanci Jan Skopeček (ODS) a Martin Kolovratník (ANO)

360° (248)

Pokud některá vládní strana nepodpoří návrh státního rozpočtu, současná koalice skončí, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec Jan Skopeček (ODS) s tím, že by kabinet pokračoval v jiném koaličním půdorysu. Toto vyjádření zaskočilo opozičního poslance Martina Kolovratníka (ANO). „Tuto debatu si nahrávám a později se budu na taková slova ptát v Poslanecké sněmovně,“ pronesl a dodal, že realita je vždy nakonec jiná.

Skopeček podotkl, že neočekával lehký průběh jednání o podobě rozpočtu mezi koaličními partnery. „Nedovedu si představit, že by vláda návrh nepodpořila, jedná se o jeden z nejdůležitějších zákonů celého roku,“ řekl v pořadu 360°.

K TÉMATU: Boj o Senát v Benešově. Co nabízí Hraba, Hašek či Válková a jak vnímají podporu Ukrajiny?

„Pokud by se některá strana rozhodla rozpočet nepodpořit, koalice končí a musela by vzniknout vláda na jiném koaličním půdorysu,“ pronesl Skopeček s tím, že je podle něj v takovém případě nemožné, aby na svých resortech pokračovali Piráti, kteří se k některým bodům návrhu stavěli s nelibostí.

Podle Kolovratníka chrlil Skopeček ve studiu CNN Prima NEWS zásadní vyjádření o koaličních partnerech. „Máme před volbami, pan poslanec je velmi ostrý. Tuto debatu si nahrávám a ukládám, ve Sněmovně se vás budu na tyto věty ptát,“ reagoval opoziční zákonodárce.

Ostrá slova, jež vypovídají o rozbrojích uvnitř kabinetu Petra Fialy (ODS), podle něj ale neodpovídají realitě. „Na to, že jsme nahráváni od členů hnutí ANO, jsme zvyklí a připravení,“ rýpl si poté Skopeček.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob se v diskuzi bránil nařčení, že se vládní koalice nedokáže dohodnout. „Během svého mandátu jsme to dokázali už mnohokrát, byť se jedná o pět stran. Vždy je to o kompromisu a návrh státního rozpočtu není výjimkou,“ uvedl.

Státní rozpočet kritizoval ve vysílání CNN Prima NEWS například poslanec za Piráty Jakub Michálek. „V tento okamžik návrh považuji za nedopatření, protože peníze, o kterých se bavíme, tedy sedm miliard korun v rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj, jsou peníze, které už byly odsouhlaseny Evropskou unií a které jsou vázány na milníky v národním plánu obnovy,“ vysvětlil. Sestavený rozpočet proto označil za „školáckou chybu“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Měli bouchat dveřmi, místo toho jsou nepotřební otloukánci, řekli politologové o Pirátech

Tagy:
politika zákon Jan Skopeček státní rozpočet Česká pirátská strana vláda Martin Kolovratník Jan Jakob 360° Poslanecká sněmovna ČR