Hackeři ukradli z Trumpova volebního fondu ve Wisconsinu přes dva miliony dolarů

Americký prezident Donald Trump

Americká Republikánská strana informovala o krádeži financí z fondu prezidenta Donalda Trumpa, ze kterého se financuje jeho volební kampaň ve Wisconsinu. Fond údajně napadli hackeři a odcizili z něj 2,3 milionu dolarů (54 milionů korun). Wisconsin hraje v systému amerických prezidentských voleb důležitou roli.

Republikáni zaznamenali podezřelou aktivitu na volebním účtu už 22. října, druhý den kontaktovali FBI, která rozjela vyšetřování. „Není pochyb o tom, že Republikánská strana ve Wisconsinu je teď ve velké nevýhodě, když se ty peníze ztratily. Strana potřebuje na konci kampaně investovat peníze rychle a pohotově,“ řekl pro AP šéf wisconsinských republikánů Andrew Hitt.

V americkém volebním systému má stát Wisconsin přiřazených deset z celkových 538 volitelů. V roce 2016 tam Trump svedl s Hillary Clintonovou urputnou bitvu, nakonec zvítězil o pouhých 23 tisíc hlasů.

Také letos přisuzují experti hlasování ve Wisconsinu velkou váhu. Podle předvolebního průzkumu agentury RealClear Politics ve státě vede o šest procent bývalý viceprezident a kandidát demokratů Joe Biden. Výzkum ABC News a Washington Post odhalil ještě větší náskok, podle něj vede Biden o 17 procent. Oba prezidentští kandidáti budou ve státě řečnit v pátek.

Krátce po hackerském útoku na volební fond ve Wisconsinu zaútočili hackeři 28. října také na oficiální webové stránky Trumpovy volební kampaně. Volební tým republikánského kandidáta oznámil, že žádná citlivá data neunikla. Stránky už jsou opět v provozu.

To v polovině října se ocitl v epicentru hackerských zájmů Trumpův twitterový účet. Napadl jej nizozemský hacker Victor Gevers, který na pátý pokus údajně uhádl prezidentovo heslo – maga2020 – které odkazovalo na Trumpův populární volební slogan Make America Great Again.

Gevers ale přístupu nezneužil, podle svých slov chtěl jen ukázat na chabé zabezpečení účtu nejmocnějšího politika planety, který denně oslovuje přes 87 milionů uživatelů.

Tagy: