Hadamczik tepal do Pešána: Jalonen na rozdíl od něj nemá deset funkcí, už si kluky získal

Alois Hadamczik se v pořadu Co Čech, to trenér! vrátil k neúspěšnému angažmá Filipa Pešána u reprezentace.

Co Čech, to trenér! 13. 5. 2022

Když byl novým trenérem české hokejové reprezentace jmenován Fin Kari Jalonen, vzbudilo to v mnohých lidech rozpaky. Cizinec u národního týmu? Ale nálada se s mnoha povedenými zápasy před šampionátem mění, zdá se, že zkušený kouč vtiskuje kádru to, co potřebuje. Jeho dosavadní práci v pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima NEWS ocenili i trenér Alois Hadamczik a bývalý gólman Milan Hnilička.

Vůbec poprvé v historii České republiky usedl na lavičku reprezentačního týmu zahraniční trenér. „Jsem toho názoru, že pan Jalonen je vynikající trenér. Přivedl pracovitost, věnuje se hokeji od rána do večera. Dělal vše pro to, aby měl absolutní přehled. Viděl jsem tým při zápasech v Ostravě a moc se mi to líbilo. Vidíte u hráčů spokojenost a nadšení, to je ta správná cesta,“ zmínil Hadamczik, poslední trenér českého národního týmu, který přivezl z mistrovství světa medaili.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

To ovšem bylo dávno, v roce 2012. I kvůli tomuto nelichotivému faktu se český hokejový svaz rozhodl vsadit na revoluci, která má mizernou bilanci zlomit. Opravdu ale v tuzemsku není trenér, který by zvládl mančaft nastavit správně? „Zpočátku trošku netradiční a i trochu nemyslitelné. Ukazuje se ale, že je (Jalonen) vynikající trenér. Odvedená práce je vidět velmi rychle, hráči jeho systém pochopili. Každý zná svou pozici, hrají účelně trochu jako Třinec,“ přirovnal Milan Hnilička, trojnásobný mistr světa, projev národního souboru k mistrovským Ocelářům.

Chválená je reprezentace především za to, jak dobře pracuje směrem dozadu. V šesti zápasech na Českých a Švédských hokejových hrách dostala pouze devět gólů. „My samozřejmě víme, že se hokej hraje v pěti lidech nahoru i dolů. Milan (Hnilička) ví, že na to jsem kladl důraz i já. Kolektivní hra musí mít zásady v obraně. Jak je nemáte, nepomůžete gólmanovi, pak se vymlouváte právě jen na brankáře,“ řekll Hadamczik.

A pokračoval: „Ale finský trenér, který přišel po Pešánovi, má jen jednu funkci. A ta jedna funkce se jmenuje hlavní trenér A-týmu. Nemá dalších deset funkcí. Své jediné funkci se věnuje naplno, je to zkušený trenér s úspěchy. Ví, čím k těm úspěchům došel. I teď dovedl týmu vtisknout, že se musí bránit a útočit v pěti. Musíte vědět, kdy napadat v útočném pásmu, kdy ve středním. Nesmíte se bát. Udělal to velmi dobře, získal na svoji stranu kluky. Hráči tomu věří. A když tomu věří, může se dostavit velký úspěch.“

Měli bychom zahodit ješitnost

Jedním z lidé, kteří kritizovali angažování 62letého Jalonena, byl jiný někdejší kouč reprezentace Vladimír Růžička. Ten vyloženě řekl: „Nechápu, proč český nároďák musí trénovat Fin, když je tady spoustu skvělých domácích trenérů.“

Hadamczik tomuto pohledu do určité míry rozumí. Ale zároveň říká: „Nemůže předvést to, co Pešán. Nejprve vzal na Euro Hockey Tour samé mladé hokejisty, pak na olympiádu jel s úplně někým jiným. Nesladil hráče dohromady, aby to byl jeden tým. Posléze se přijede z olympijských her a slyšíte od něj: ‚Ta medaile už visí velmi vysoko, na ní momentálně nemůžeme dosáhnout.‘ De facto řekl, že máme špatné hráče. Když toto někdo vysloví, nemůže u týmu zůstat,“ uvedl Hadamczik, který naposledy vedl v sezoně 2015/2016 Kometu Brno.

Podle něj už není třeba řešit národnost trenéra. „Zatím se mi to jeví velmi dobře. Ješitnost, jestli to je Čech, nebo ne, bychom měli zahodit. Stejně naši extraligu hraje 25 procent cizích hráčů. Už si nevychováváme dostatek hokejistů pro domácí soutěž. Když už jsme si zvolili zahraničního trenéra, dejme mu důvěru a řešme to až po mistrovství.“

Hnilička, momentálně poradce generálního sekretáře hokejového svazu, také bere jako logické, že se volba nemusela líbit všem. „Zodpovědnost má generální manažer (Petr Nedvěd, poznámka redakce). Byl jsem s ním v kontaktu a znal jsem jeho postup. A vím, že u českých trenérů z extraligy v rozjeté sezoně nebyla vůle, situace je nepustila, proto se Petr takto rozhodl. Je to riziko, proto to nebylo na první dobrou přijato vřele. Ale zatím se to jeví jako dobrý tah. Jalonen je zkušený a seniorní trenér a může předávat zkušenosti na seminářích dál. Když už ho tu máme, není to jen o případném jednom úspěchu na šampionátu. Musíme to využít na maximum, předat znalosti našim koučům,“ poznamenal bývalý šéf Národní sportovní agentury.

Jalonenova mise už odstartovala před několika týdny, ale teprve na mistrovství světa v jeho rodném Finsku přijde „zkouškové období“. Český tým začne sobotním zápasem s Velkou Británií od 15:20.

Tagy: