Hádka i smích. Okamura vysvětloval sdílení smyšleného průzkumu, ve studiu plály emoce

Kroucení hlavou, hlasitý smích i skákání do řeči. Takových reakcí se dočkal šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura, když se snažil vysvětlit, proč sdílel na svých sociálních sítích předvolební průzkum k prezidentským volbám od neexistující agentury STAR Research. Ta připisovala poslanci Jaroslavu Baštovi přes 18 procent hlasů. „Já nevím u žádné agentury, jestli existuje. Žádnou jsem nikdy nepotkal,“ nechal se slyšet Okamura v Partii Terezie Tománkové, čímž pobavil zbytek hostů ve vysílání.

Předseda opozičního hnutí publikoval na svých facebookových stránkách údajný průzkum agentury STAR Research, který přisuzovala kandidátovi SPD Jaroslavu Baštovi až 18 procent voličských preferencí. Jak se ale ukázalo, zmíněná agentura vůbec neexistuje, nejde ji nikde dohledat a ještě nikdy předtím v ČR nepublikovala žádná svá data. Neeviduje ji ani Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR.

Okamura posléze přiznal, že daný příspěvek, který se objevil na jeho vlastních stránkách, podle svých slov nepublikoval on sám.

„Já tam mám čtyři správce. Klidně se k tomu přihlásím. Viděl jsem, že tam má Bašta preference odpovídající volebním preferencím SPD. Podpořila ho i Trikolora i další strany. Za týden se mě na to zeptejte. Nikdy žádná agentura nedala SPD procenta, která jsme měli ve volbách. A vy se smějete (naším) průzkumům?“ vyhnul se Okamura otázce na původ agentury, na kterou se odkazoval.

Když byl znovu vyzván k odpovědi, nevyloučil možnost, že STAR Research zřejmě neexistuje. „Tady jsou nějaké agentury sdružené bůhvíkde. Žádným agenturám nevěřím. Bylo by velkým tématem, aby byl nějaký postih pro agentury, které falšují průzkumy,“ reagoval šéf SPD.

Na jeho slova pobaveně zareagovala místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterova (Piráti). „Vy jste právě přiznal, že tu agenturu vůbec neznáte. Publikujete ji ale na facebookové stránce, kterou vidí miliony lidí. Má to velký dosah. Vy tam klidně publikujete výmysly, zveřejnil jste úplný nesmysl od neexistující agentury. Vaši lidé mohou konzumovat úplné lži,“ nešetřila kritikou Richterová.

„Já nevím u žádné agentury, jestli existuje. Žádnou jsem nikdy nepotkal,“ vzkázal Okamura v Partii, čímž si vysloužil od hostů vysílání hlasitý smích. Následně se slova ujal ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „I na akademické půdě je možné tyto lidi vidět. Ano, často se mýlí, ale existují. Mají k tomu příslušnou odbornost. Dneska je Tomio Okamura ve formě, je schopný obhájit, že jedna a jedna jsou tři až čtyři,“ rýpnul si Kupka.

Do rozohněné diskuze se vložila i moderátorka Terezie Tománková. „Agentura STEM existuje, toto jsou relevantní průzkumy. S jejím ředitelem Martinem Buchtíkem můžete mluvit, ráda vám zprostředkuji setkání,“ řekla směrem k Okamurovi s odkazem na nový exkluzivní průzkum, který agentura STEM zpracovala pro CNN Prima NEWS.

Dostálová: Aby se Babiš vzdal kvůli Baštovi? Humorné

Během debaty Okamura rovněž opakovaně vyzval Andreje Babiše (ANO), aby odstoupil ve prospěch Jaroslava Bašty. Svůj krok zdůvodnil slovy, že bývalý premiér nemá ve druhém kole prezidentských voleb šanci, ať už se postaví proti Petru Pavlovi nebo Danuši Nerudové. Takový scénář ale ostře kritizovala exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

„Srovnávat kandidáta se zhruba pěti procenty s kandidátem se zhruba 30 procenty je velmi neuvážené. Taky si myslím, že by pozici prezidenta měl vykonávat někdo z opozičních lavic, protože aby koalice měla vládu, Parlament ČR a teď prezidenta, tak se opravdu obávám, že by se tady mohlo řádit jako na Klondiku. A když Okamura bude mít takové neuvážené kroky, to si koaliční poslanci musí úplně mlaskat,“ varovala opozičního kolegu Dostálová.

„Bašta se ani nedostane do druhého kola, tak prosím. Uvažte všechny své výroky. Mně by dávalo smysl, že by se Bašta vzdal (kandidatury) ve prospěch Babiše. Opačně to působí opravdu humorně, za to se omlouvám,“ dodala exministryně v Partii.

Celou debatu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: