Hádka o kolektivní vině: Fiala z SPD tvrdě hájil sporný plakát. Alegorie násilí, řekl Pospíšil

Radim Fiala (SPD) a Jiří Pospíšil (TOP 09)

360° (233)

Kontroverzní volební plakát hnutí SPD zobrazující krvavé „chirurgy z dovozu“ je pouhá alegorie, která paroduje výroky politiků předchozích vlád. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Podle bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (TOP 09) ale SPD svou kampaní vyvolává zjednodušenou představu, že migranti tmavé barvy pleti jsou vrazi, a podněcuje k násilí.

Hnutí SPD podle Fialy své kontroverzní volební kampaně nijak nelituje. „Je to samozřejmě nadsázka, která si dělá srandu z politiků minulých vlád. Ti nám říkali, jak nás migrace obohatí, protože k nám budou chodit samí inženýři a doktoři, které potřebujeme,“ sdělil Fiala.

ČTĚTE TAKÉ: Středula se chystá na Fialu: Je v zájmu ODS, aby zvýšila platy. Lidé jsou rozezlení

Pospíšil, který kvůli této kampani podal na SPD žalobu, sice závažnost migrace nezpochybňuje, avšak samotný plakát považuje za značně problematický. „Vy jste vzali vygenerovanou, umělou figuru tmavé pleti s nožem v ruce a hovoříte o alegorii. Vy tím říkáte, že muž tmavé barvy pleti obecně představuje násilí,“ řekl Pospíšil, podle kterého je plakát rasistický a podněcuje lidi k nenávisti a násilí.

„Tohle je můj názor Jiřího Pospíšila jako soukromé osoby. Teď to musí posoudit nezávislá policie a státní zastupitelství. Ať to dopadne jakkoli, budu jejich rozhodnutí respektovat. Myslím si ale, že musí být řečeno, kde je hranice svobody slova,“ sdělil Pospíšil.

Podle Fialy však kampaň SPD není rasistická ani nenabádá k násilí, ale pouze prosazuje zodpovědnou politiku. „My jsme zodpovědní politici a žádáme, aby naše země nerespektovala migrační pakt. Podívejte se do Německa nebo Anglie. Tam pobodají 60 lidí denně. Chcete to snad tady taky?“ opáčil Fiala.

Plakáty podle něj na uprchlíky tmavé barvy pleti nesvalují kolektivní vinu, nýbrž pouze konstatují fakta. „Tihle lidé bohužel z té Afriky chodí. Těch zločinců je v Anglii a Německu spousta. I ve Švédsku jsou války gangů. To není žádná kolektivní vina,“ dodal Fiala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: GLOSA – Klinická smrt SPD? Okamura vytáhl do boje proti Ukrajincům, kteří prý pytlačí ryby

Tagy: