Rusnok o sestavování rozpočtu: Hitparáda nátlakových akcí. Školství vnímá jako přebujelé

Bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok

K věci (233)

Nejasnosti ohledně sestavování státního rozpočtu mě nijak dramaticky nevzrušují, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok s tím, že veřejnost v létě sledovala „hitparádu nátlakových akcí“. Ekonom se rovněž opřel do školství. Podle něj je systém přebujelý, přičemž upozornil na provoz téměř 30 veřejných vysokých škol.

Podle bývalého předsedy úřednické vlády (vládla v letech 2013 až 2014, pozn. red.) stagnuje česká ekonomika již od roku 2016. „Neroste u nás produktivita práce, což blokuje i nárůst platů. Velkou část reálných mezd zkonzumovala vysoká inflace z předešlých dvou let,“ zdůraznil v pořadu K věci.

K TÉMATU: Na vyšší platy v rozpočtu není, míní Stanjura. Nic nedělají a peníze „rozprášili“, namítá Středula

Češi se podle něj vrátili v otázce reálných mezd „asi o pět let nazpět“. Zvýšení platů ve státní sféře vnímá jako nezbytné. „Týká se to zejména profesí, které jsou téměř na pokraji minimální mzdy. Tato oblast nesmí skončit jako zcela nefunkční,“ připomněl Rusnok.

Z rozdělování prostředků mezi jednotlivá ministerstva se podle něj stalo zcela politikum. „Nejasné detaily ohledně připravovaného rozpočtu mě nijak dramaticky nevzrušují. Rozumím však steskům nad tím, že došlo ke snížení transparentnosti u klíčového ekonomického zákona,“ podotkl bývalý guvernér ČNB.

„Letošní léto byla hitparáda nátlakových akcí v rámci vládnoucích skupin. Resorty si stěžovaly a hledaly podporu u veřejnosti, když skrze média varovaly, na co všechno nebude. S racionální debatou to nemělo nic společného,“ je přesvědčen Rusnok.

Ekonom se mimo jiné opřel do sektoru vzdělávání. „Musíme si říct, zda je tento systém dostatečně efektivní. Bylo by na místě se ptát, zda není fungování zvláště středních škol přebujelé nebo zda výdajům na žáka odpovídá celkový výstup,“ upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Problém vnímá i u vysokých škol. „Na menší zemi máme téměř 30 veřejných univerzit. Je to neúnosné,“ dodal Rusnok.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Schyluje se k ostré koaliční debatě. Státní zaměstnanci ale přidáno dostanou, míní experti

Tagy: