Schillerová o Pekarové: Zevluje po světě, občas mě vyhrotí. Infantilní, reagovala šéfka TOP 09

Docela lame: zevluje po světě, zatahuje. Tak se v jednom ze svých posledních videí na sociální síti TikTok místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová opřela do předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Stalo se tak ve třetí epizodě seriálu „Lekce pro boomers“, kde se politička snaží mluvit řečí mladých. Mimo jiné vzkázala, že jí Pekarová „občas vyhrotí, ale vždycky je to strašnej flop“. Ta v reakci uvedla, že se Schillerová snaží mladým zalíbit laciným videoobsahem.

„Docela lame: zevluje po světě, zatahuje. Občas mě vyhrotí, ale vždycky je to strašnej flop. Bez Fialy by to vypasstila. Moje bestie to fakt není,“ vzkázala na účet Pekarové ve videu na sociálních sítích politička.

ČTĚTE TAKÉ: Sousedská palba ze vzduchovek. Mužům z Jablonce hrozí tři roky vězení, postřelili i strážníka

Pro ty, kteří by potřebovali cizí slova přeložit, Schillerová vysvětlila, že lame je naivka či nezkušený člověk, zevlovat znamená okounět, zatahovat zase neplnit povinnosti, flop je propadák a vypasstit je se na něco vykašlat. Poslední věta se dá přeložit naprosto jednoduše: „Moje nejlepší kamarádka to fakt není.“ Bestie je zkrácený anglicismus značící „best friend“.

Projev dnešní generaci nereprezentuje

Reakce pod příspěvkem se dělí na dva tábory. Jedni uživatelé se těší na další díly, druzí vystoupení kritizují. „Nepřijde mi úplně adekvátní, aby tohle dělal rádoby vzor České republiky,“ napsala jedna z uživatelek. „Tento projev nereprezentuje dnešní generaci a podle mě ani žádnou jinou. Jen to, že to, kolik nás dělí let, neurčuje, jak moc se generačně míjíme,“ dodal uživatel Vít.

K videu se vyjádřila také Pekarová. „Občas se ke mně infantilní videa paní poslankyně dostanou na síti X, a protože se s mladými lidmi často setkávám a mluvím s nimi, musím říct, že je velmi podceňuje. Může se dál snažit zalíbit se jim laciným videoobsahem, ale z mé zkušenosti mohu říct, že chtějí od politiků mnohem víc. A domnívám se, že to jim paní Schillerová schopna nabídnout není,“ uvedla v reakci pro web Extra.

Spory mezi sebou Schillerová s Pekarovou mají dlouhodobě. Výměna názorů se často objevuje na sociálních sítích. Naposledy si političky veřejně „vjely do vlasů“ na začátku února. Exministryně financí na setkání s občany uvedla, že je podle ní Pekarová příliš mladá na funkci předsedkyně Sněmovny. Šéfka TOP 09 následně přirovnala Schillerovou ke komunistovi Miroslavu Štěpánovi.

Smažte příspěvek, hřímal Fiala

Příměry zazněly i v přestřelce na sociálních sítích v polovině ledna, kdy naopak Schillerová označila předsedkyni Sněmovny za „gaučovou válečnici“ a přirovnala ji k mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové. Podle Pekarové Adamové šlo o ubohou reakci.

Do šarvátky se tehdy vložil i premiér Petr Fiala (ODS). „Kdo nemá argumenty, uráží a ukazuje tím slabost. Smažte svůj nevhodný příspěvek a omluvte se,“ vzkázal Schillerové. Ta v reakci pro CNN Prima NEWS vzkázala, že se omluví, až tak učiní Pekarová za slova o „protivládní demonstraci jako o dnech Varšavské smlouvy“. Doplnila, že pětikoalici nastavila zrcadlo.

Markéta Pekarová Adamová bude společně s šéfem hnutí SPD Tomiem Okamurou již v neděli 7. dubna hostem pořadu Partie Terezie Tománkové. Kam směřují hádky koalice s opozicí ve Sněmovně? Sledujte již od 11:00 na CNN Prima NEWS a na Primě.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Okamžitě skonči a omluv se, vyzval Zaorálek Koláře. Kvůli vulgaritám zvažuje další kroky

Tagy: