Budoval jste Agrofert za pomoci StB, řekl Pavel. Babiš: Jste nejúspěšnější agent cvičený KGB

Prezidentští kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) se v Superduelu: Bitvě o Hrad na CNN Prima NEWS do sebe ostře pustili. Názorově se střetli kvůli holdingu Agrofert, který Babiš před lety vložil do svěřenských fondů, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů. Pavel prohlásil, že Agrofert přežil jen díky dotacím a že jej expremiér vybudoval s bývalými agenty StB. Babiš ostře opáčil, že Pavel svými slovy uráží zaměstnance Agrofertu a jejich rodiny. Pavla pak označil za „nejúspěšnějšího špiona cvičeného KGB“.

Jedním z témat debaty byl i často omílaný holding Agrofert, který Babiš léta řídil. Šlo o jednu z věcí, na které se oba fináloví soupeři střetli.

Pavel se opřel do Babiše také kvůli jeho údajné spolupráci s předlistopadovou Státní bezpečností (StB). „V době, kdy jsem budoval bezpečnost už svobodné republiky, pan Babiš budoval Agrofert se spolupracovníky StB,“ řekl v superduelu Pavel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel o Babišově strategii během covidové krize.

Generál Pavel také prohlásil, že Agrofert je závislý na dotacích. „Nebýt dotací, jak státních, tak evropských, tak by tady Agrofert už dávno nebyl,“ a dodal, že když holding za poslední roky navýšil své příjmy o 20 až 30 miliard korun, tak se mu asi špatně nedařilo.

„Urážíte 40 tisíc rodin,“ reagoval bývalý předseda vlády s odkazem na zaměstnance pracující pro Agrofert. „Agrofert má zrovna dnes 30 let. Nevíte, co to je podnikat. Celý život jste dostával příkazy,“ vyčetl naopak Babiš Pavlovi a dodal, že jeho soupeř „umí jen válku“.

Kromě toho také tepal soupeře i za komunistickou minulost, zejména pak za jeho výcvik u vojenské rozvědky před sametovou revolucí. „Pan Pavel je nejúspěšnější špion, kterého trénovala Varšavská smlouva a KGB. A on se dostal do čela NATO (Pavel vedl Vojenský výbor Severoatlantické aliance – pozn. red.). Gratuluji,“ pronesl Babiš.

Celý duel prezidentský kandidátů si můžete poslechnout i jako podcast

Tagy: