Hádka ve studiu: Lžete, až je to legrační, řekl Skopeček Středulovi. Ten mluvil o zlodějích

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

360° (228)

Nebývale ostrá slova padala ve čtvrtek v pořadu 360° ve vysílání CNN Prima NEWS. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) obvinil předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středulu z až legračních lží. Nelíbila se mu slova o deficitu, který podle odborového předáka vytvořila ODS. Ohradil se také proti jeho výroku, že občanští demokraté považují například kuchařky nebo soudní zapisovatelky za „hrozné lidi“. Podle Středuly ale platí přísloví „Zloděj křičí: chyťte zloděje“.

Rétoriku ODS ohledně navrhovaného zvyšování platů pro některé státní zaměstnance kritizoval Středula v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „ODS říká: ‚Paní zapisovatelce u soudu, která má 20 tisíc hrubého, nepřidám. Ona je hrozná, to je ten strašný úředník státu. Kuchařce ve škole nepřidám, ona má sice 20 tisíc, dělá plný fond pracovní doby, ale přece jim nebudu přidávat, to jsou přece hrozní úředníci,“ řekl Středula. Dodal, že stejné je to například u sanitářů nebo civilních zaměstnanců u armády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proruským silám čelím každý den, hájí Nerudová Foltýna. Z postupu Maďarska je šokovaná

Skopeček (ODS) se proti tomu tvrdě ohradil. „Myslel jsem, že si kolega zachová nějakou míru slušnosti a cti. Já jsem nikde a nikdy neřekl o soudní zapisovatelce, o kuchařce, že by to byl hrozný člověk. Vážím si jakékoliv práce. Moc prosím pana Středulu, aby se zchladil a choval se korektně a slušně,“ reagoval.

Dodal, že by si přál, aby lidé dostali přidáno už od září. „Pro to ale musí jednotliví ministři a správci kapitol státního rozpočtu najít dodatečné peníze. Schodek více než 200 miliard prostě zadlužuje budoucí generace a deficity nejde furt valit před sebou. Nemůžeme platy zajistit jenom stávající kuchařce, musíme na tu kuchařku mít i za 10 let,“ řekl Skopeček.

Středula ale namítl, že vláda vytvořila deficit 250 miliard korun. „Veřejným rozpočtům se kvůli ODS sebralo 250 miliard korun, a to špatným politickým rozhodnutím,“ řekl Středula. Skopeček ale namítl, že ODS převzala deficity veřejných financí po hnutí ANO po pandemii koronaviru. „ODS je postupně každoročně snižuje. Pan předseda lže, až je to legrační,“ ohradil se.

Podle něj půjde deficit dolů i v příštím roce. „Zatím se mluví o částce 17 miliard korun. Pro mě jako pro ekonoma je to samozřejmě pořád nízké tempo. Dokázal bych si představit rychlejší konsolidaci veřejných financí, ale narážíme na politickou realitu pětikoalice, že jednotliví ministři mají další a další požadavky,“ uvedl Skopeček.

Podle Středuly platí úsloví „Zloděj křičí: chyťte zloděje“. „Někdo způsobí deficit a teď křičí: ‚On to někdo způsobil‘. My jsme před deficity varovali a navrhovali jsme opatření, která vrátí situaci do normálu. A vy jste to neslyšeli, je to vaše zodpovědnost, vy jste politici, vy jste rozhodli a já mám právo vás kritizovat,“ zdůraznil Středula.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ve státní kase je méně peněz, než se myslelo, míní ekonomové. Dříve se diskutovalo o každé miliardě

Tagy: