Okamura dostal za slova o „novodobém Hitlerovi“ pokutu. Má zaplatit 20 tisíc korun

Lídr SPD Tomio Okamura má zaplatit pokutu 20 tisíc korun za přirovnání místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) k novodobému Hitlerovi. O sankci v úterý rozhodl sněmovní mandátový a imunitní výbor, řekli novinářům jeho předsedkyně Helena Válková (ANO) a místopředseda Pavel Staněk (ODS). Okamura se vůči verdiktu odvolá ke sněmovnímu plénu. Podle Bartoška zvítězila slušnost.

Za disciplinární provinění výbor podle Válkové uznal Okamurův výrok vůči Bartoškovi ze začátku května, který padl na sněmovním plénu. Jednalo se tehdy o zavedení možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí.

ČTĚTE TAKÉ: Premiér má brát přes 300 tisíc. Odrbávají důchodce a sami si přidávají, kritizuje Havlíček

„To je, jako když tady pan Bartošek, místopředseda Sněmovny, vaším prostřednictvím, tady v minulém volebním období mě chtěl politicky zlikvidovat, takový novodobý Hitler je to taky, jako jo. Mně tak připadá vždycky ta jeho dikce,“ řekl doslova šéf SPD letos 9. května.

Padl i další ostrý výrok: „...no neuvěřitelné, co vy jste za člověka, podrazák nejvyššího kalibru normálně, já v podstatě neznám tady lidsky horšího člověka, než jste vy, je to tak prostě.“

Bartošek se kvůli Okamurově výroku obrátil na imunitní výbor, protože jako řídící schůze nemohl z této pozice na slova šéfa SPD bezprostředně reagovat. „Pro mě osobně je minimum lidské slušnosti omluva,“ dodal. Odmítl také, že by urážel voliče SPD.

Výbor může v disciplinárním řízení uložit peněžitý trest do výše jednoho poslaneckého platu nebo omluvu. Tu výbor neuložil podle Válkové mimo jiné kvůli tomu, že Okamura opakovaně veřejně deklaroval, že se neomluví. „Debatovali jsme o možnosti uložení obou těch disciplinárních opatření. Naprosto racionálnější nám přišlo uložit pokutu než téměř nevymahatelnou omluvu,“ uvedl Staněk.

Spor se dostane na plénum Sněmovny

„Vládní koalice, která má většinu v mandátovém a imunitním výboru, se tak rozhodla zneužívat orgány Sněmovny a kriminalizovat opozici,“ komentoval před novináři rozhodnutí výboru Okamura. Ke svým květnovým výrokům uvedl, že bránil voliče SPD, když je podle něj Bartošek dříve urážel. „Odvolám se do pléna Poslanecké sněmovny a vyzvu pana Bartoška, ať se omluví,“ řekl. Okamura znovu zdůraznil, že Bartoška neoznačil za Hitlera, ale přirovnal k němu Bartoškovu dikci.

„Tento výbor jasně řekl, jaké chování a sprostotu nebude při jednání Poslanecké sněmovny tolerovat,“ řekl novinářům Bartošek. Výši peněžitého postihu prý respektuje. Vítá ale také to, že se případ dostane na plénum. Půjde podle něho o důležitý vzkaz pro jednání mezi poslanci. „Urážky, hrubost a sprostotu nemůžeme lhostejně přecházet,“ dodal Bartošek.

Okamura také podotkl, že výbor před zhruba měsícem vyzval k uložení maximální pokuty, která by podle něho mohla jít prostřednictvím rozhodnutí vlády na dobročinné účely. Bartošek k tomu poznamenal, že plénum může sankci i zvýšit.

VIDEO: Kalousek s novou stranou pravici nepomůže, tvrdí Vondra

V tomto volebním období se výbor zabýval už několika podněty kvůli chování či výrokům poslanců na plénu. Disciplinární řízení ale v předchozích případech ani nezahájil.

Předloni v říjnu například výbor nezahájil řízení s Okamurou, který čelil podnětu za výroky vůči předsedkyni dolní komory Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Loni v březnu výbor odložil podnět poslanců ANO vůči ministryni obrany Janě Černochové (ODS) a v květnu dvojici podnětů Bartoška na předsedu opozičního hnutí ANO Andreje Babiše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pracovníci starší 65 let? Mají unikátní zkušenosti, firmy si je budou hýčkat, míní Nerudová

Tagy:
Adolf Hitler pokuta urážka Tomio Okamura odvolání Helena Válková Jan Bartošek výrok mandátový a imunitní výbor výbor disciplinární řízení Poslanecká sněmovna ČR